Térség

Hősök előtt tisztelegtek Apátfalván

A hagyományokhoz híven november 1-jén a magyarországi és az apátfalvi hősökre emlékeztek a Maros-parti településen. Koszorút és mécsest helyeztek el az aradi vértanúk, a I. és II. világháború és a szovjet katonák emléke előtt.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Mindenszentek napja alkalmából azokra a hősökre emlékeztek meg Apátfalván, akik a településért és az országért az életüket adták. Elsőként az aradi vértanúk, illetve az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcban életüket vesztettek előtt tisztelegtek. Fekete Antal egy Palágyi László-verssel emlékezett meg a hősökről, majd koszorút és mécseseket helyeztek el az aradi vértanúk emlékhelyén.

navigate_before
navigate_next

Ezt követően az I. és II. világháborús vitézek emléke előtt hajtottak fejet. Fekete Irén Wass Albert versét olvasta fel, Langó Imre települési képviselő pedig a háborúkban harcolt katonák emlékére mondott beszédet.

– Fejet hajtunk a hősök előtt, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták hazánkért. Őket már hiába várta itthon édesanya, édesapa, testvér és menyasszony, csak az emlékük él. Ezen a napon megemlékezünk a magyar földön elesett más nemzetiségű katonákról is, hiszen József Attila szavaival élve, „a harcot, amelyet őseink vívtak, békével oldja az emlékezés” – hangzott el a II. világháborús emlékmű előtt, amelyen 38 magyar és 38 szovjet katona neve is olvasható.

navigate_before
navigate_next

Az utolsó koszorúkat és mécseseket a magyar és szovjet katonák hősi sírjainál helyezték el. A Mindenszentek napi megemlékezés a római katolikus templomnál ért véget, ahol Jánosi Szabolcs plébános szertartást tartott az elhunytakért. A műsorhoz közreműködött a Mátó Mátyás által vezényelt Borbély András Band is.