Hírek Térség

Nőttek az ingatlanárak Makón is

Az idei év második negyedévében a használt lakások átlagos ára 7,8%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, az új építésű társaiké pedig 4,5 %-kal bővült. A drágulás tehát folytatódott, az üteme azonban mérséklődött, vagyis a számok alátámasztják a szakértők év eleji várakozásait.

MH – összeállítás

Az ország különböző régiói között továbbra is nagymértékű eltérések figyelhetőek meg. Budapest vezető szerepe nem okoz meglepetést, itt átlagosan 522 ezer forintos négyzetméterenkénti árak jellemzőek. Ezt követi Sopron, illetve Győr 300 ezer forintot meghaladó átlagos Ft/m2 árakkal, ezzel szemben Miskolcon lényegesen kedvezőbb, 200 ezer Ft/m2 átlagos árszínvonal mutatkozik. A kereslet töretlen, idén mintegy 37%-kal emelkedett az érdeklődők száma, akik nagyrészt a 10 és 20 millió forint közötti ingatlanokat keresték. Ugyan a lakásépítési engedélyek száma folyamatosan emelkedik, meg kell említeni, hogy nem minden engedélyből lesz lakás. Az új lakások drágulásához vezethet a munkaerőhiány, ezen kívül számítani lehet a csúszásokra.

Dél-Alföldön is tetten érhetők az eltérések

Az eltérések nemcsak az egyes régiók között, hanem azokon belül is tetten érhetőek, ami Dél-Alföldön ugyancsak megmutatkozik. Idén január és szeptember között Gyulán 3%-kal visszaestek, Baján, Hódmezővásárhelyen kismértékben, mindössze 2%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak. Ezeken az adatokon lényegesen túlmutattak a változások Szegeden, Szentesen, valamint Makón, ahol 12-14%-os drágulás érvényesült az időszakban.

Az átlagos ingatlanárak változása egyes dél-alföldi városokban 2017. január és szeptember között

Az árváltozások nem minden esetben tükrözik a jelenlegi árszínvonalat. A Szentesen, illetve a Makón eladó családi házak 30%-kal, a lakások pedig 20-25%-kal elmaradnak a dél-alföldi átlagos árszínvonaltól – pedig ezeken a területeken jelentős volt a drágulás. A régióban a közepes árszintet a családi házak szegmensében 150 ezer Ft/m2, a téglalakásoknál 200 ezer Ft/m2, a panelépítésű társaiknál pedig 155 ezer Ft/m2 jelenti. Ebből a viszonylatból kiemelkednek a szegedi, illetve a kecskeméti átlagos ingatlanárak, ahol az egyes ingatlantípusok négyzetméterenkénti árai 60-160 ezer forinttal magasabbak.

Átlagos ingatlanárak egyes dél-alföldi városokban (Ft/m2, 2017. szeptemberi adatok alapján)

25 millió forint a lélektani határ

A keresleti oldalon megjelenő potenciális ügyfelek 61%-a 25 millió forint alatt keresett új vagy használt ingatlant, ami a tavalyi 64%-hoz viszonyítva visszaesést jelent. Ez az összeg a fővárosban egy 30-38 négyzetméteres garzonlakásra elég, Nyugat-, és Kelet-Magyarországon egy 1,5-2 szobás, 45-55 négyzetméter alapterületű lakást is kifut. A kínálat csökkenése a 15 millió forintot meg nem haladó kategóriánál igazán szembetűnő, ezekből az előző évhez képest 12,5%-kal kevesebb ingatlan érhető el a piacon.

Forrás: Ingatlannet.hu