Hírek Makó

Átadták a fejújított II. világháborús emlékművet

Lakossági kezdeményezés alapján döntötte el a képviselő testület, hogy megújítják a város világháborús emlékhelyeit. Az ünnepségen több százan vettek részt, sokan helyeztek el virágot és mécsest is.

Nagy Szabolcs – Makó

-2014 őszén, egy ünnepségen szólított meg egy makói lakos, és elmondta, hogy már a nevük is olvashatatlan a hősi halált halt hozzátartozóinknak – idézte fel Farkas Éva Erzsébet azt a három évvel ezelőtti pillanatot, miután az önkormányzat eldöntötte, hogy felújítják a világháborús emlékhelyeket a városban.

Ennek első lépése a 4,2 millió forintból megújult I. világháborús emlékmű volt, most pedig átadásra kerülhetett a felújított II. világháborús emlékmű is, amelyre 9,5 millió forintot költött az önkormányzat.

– A kőbe vésett hősök nevei, a megsüppedt háborús sírhantok, töredékei veszteségünknek, ami szavakban nem mérhető. Generációkon keresztül, keresztül hordozza az egész nemzet. A szobor előtti íves fal a makói hősi halottak, polgári áldozatok, és az ártatlanul elhurcolt makói zsidók nevét, emlékét őrzi, azt üzenve nekünk, hogy ne engedjük, hogy honfitársaink áldozata hiábavaló legyen, sem most, sem a jövőben – fogalmazott Makó polgármestere.

Farkas Éva Erzsébet hozzátette: civil kezdeményezés hívta fel az önkormányzat figyelmét a méltatlan állapotba került világháborús sírjainkra is, ezeket az egyházközösségekkel megállapodva, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum által kiírt pályázat révén szeretnék felújítani.

A felújított II. világháborús emlékmű átadásának kapcsán Lázár Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének üzenetét is felolvasta Makó polgármestere. Ebben a Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, a világháborús emlékművek nem pusztán a múlt tragédiáinak szentelt síremlékek, hanem a jelennek, és a jövőnek szóló felkiáltójelek is.

– A múltra nem pusztán kegyeleti okból kell emlékeznünk, és emlékeztetnünk egymást, hanem a jövőért is. Egy olyan jövendőért, amely tanul a múltbéli hibáiból, sőt bűneiből, és a mely erőt, inspirációt, és hitet merít a múlt példamutató eseményeiből és személyiségeiből – írta üzenetében Lázár János.

A MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka szerint a most átadott emlékhelynek tökéletes arra, hogy a következő generációnak megtanítsuk a múltat, és egyben üzenet is, az országnak, a világnak, és a magyar katonáknak is.

– Jelzi a makóiak hazaszeretetét, ami üzenet a mai magyar katonának, akik szolgálnak most is valahol a világban, Irakban, Afganisztánban, vagy Cipruson, vagy a rendőr kollégákkal közösen a déli határszakaszon azért, hogy megvédjék Magyarországot és a lakosait. Ez az üzenet eljut a magyar katonákhoz, akik esküjükhöz híven, akár a legdrágábbat is odaadják ezért a szép hazáért, az életüket. Tudják, hogy számítanak rájuk, büszkék rájuk itthon – mondta el Ruszin Romulusz dandártábornok.

navigate_before
navigate_next