Hírek Térség

Vándor bibliából olvastak Kiszomboron

Az év eleje óta járja a tiszántúli református egyházközségeket a reformáció 500. évfordulójára készített vándor biblia. Minden gyülekezetben fel is olvasnak belőle.

Nagy Szabolcs – Kiszombor

2017. január 1.-én kezdte meg az útját a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközségből az a biblia, amely most érkezett meg Kiszomborra. Mindössze egy napig volt a településen, aztán tovább is viszik, hogy folytassa vándorlását a Záhony-Szeged-Törökszentmiklós-Ártánd által határolt egyházkerületben.

– Ez egy gyönyörű, nagy kötésű biblia, ami a szentírás legújabb fordítású, teljes szövegét tartalmazza. Kifejezetten erre az alkalomra készítették, nincs belőle több. A feladata az, hogy megmozdítsa a gyülekezeteket, mindegyikben felolvassák a kijelölt szakaszt, így az év elejétől a végéig az egész szentírás elhangzik majd. – mondja Matosné Bokor Anikó református lelkipásztor.

A biblia mellett egy különleges, Luther Mártonról, és a reformációról szóló kiállítást is meg lehetett nézni a könyvtárban, többek között egy 1765-ös kiadású, magyar nyelvű bibliával, és a reformációhoz kapcsolódó érmékkel.

– Egy része korabeli, de vannak gyönyörűen kivitelezett, ritkán előforduló darabok 1934-ből is. Ezeket Berán Lajos tervezte, aki  a két világháború között a pénzverde művészeti vezetője. Luther Mártonról és Kálvin Jánosról is vannak kiemelkedő munkái ezüstből, bronzból, és aranyozottan is. Mindegyikből igen kevés készült – meséli Márfai József gyűjtő.

A vándor bibliával együtt egy emlékkönyv is érkezett Kiszomborra, amelybe a jelenlévők beleírhatták nevüket és gondolataikat.

navigate_before
navigate_next