Hírek Makó

A turizmus növekedését várják a fürdőfejlesztéstől

A Hagymatikum 2012-es megnyitása óta négyszeresére emelkedett a vendégéjszakák száma, a bővítés után további szállodákra is lehet szükség.

Nagy Szabolcs – Makó

Idegenforgalmi szakemberek beszélgettek a fürdőfejlesztésről a Hagymatikumi Esték második alkalmán a Nyugi Bárban. A beruházás turizmusra gyakorolt hatásával kapcsolatban a Városmarketing Iroda vezetője elmondta, az új fürdő megnyitása után azonnal tízezerre emelkedett a városban töltött vendégéjszakák száma, ami folyamatosan emelkedve mostanra megnégyszereződött.

– Hatalmas turistacsalogató hatása van a Hagymatikumnak, ebben az évben is több mint 40 ezer vendégéjszakát töltöttek el a városban. Ha megvalósul a 8,8 milliárd forintos fejlesztés, ez biztosan tovább fog majd emelkedni – véli Barna Gábor.

A ProkoTravel makói irodájának vezetője szerint ez a növekedés azt fogja maga után vonni, hogy további 3-4 csillagos szállodákra lesz szüksége a városnak, mert már most sem mindig sikerül megoldani a nagyobb csoportok elszállásolását.

– Az itt élők számára a turizmus pozitív hozadéka lehet, hogy el lehet gondolkodni azon, hogy erre épülő vállalkozásokat indítsanak. Ilyen lehet például egy ajándékbolt is – mondja Fleisz Tünde.

A Szent Gellért Borház vezetője úgy véli a fejlesztéssel a programkínálat is bővülni fog.

– A szállásadóknak, turizmusból élőknek egyértelműen érdeke, hogy minél több napot töltsenek el a turisták a városban, ehhez pedig az kell, hogy itt, helyben megtalálják a számukra megfelelő programokat – fogalmazott Mihály Zoltán.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői szerint a jövőben az is elengedhetetlen lesz, hogy létrejöjjön egy egységes koncepció, illetve akár kiadvány is, amelyben benne van a város összes eseménye, fontos látnivalója, és a szálláshelyek is.