Kék hírek Ország-világ Térség

Óvatos közlekedésre figyelmeztetnek

Mindenszentek és Halottak napja alkalmából sokan útra kelnek, hogy emlékezzenek elhunyt szeretteikre. A Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság felhívja a figyelmet, hogy ebben az időszakban megnövekszik a forgalom az utakon és a temetők környékén, amely az őszi időjárás specialitásait is figyelembe véve kiemelt óvatosságot igényel a gépkocsivezetőktől.

MH – Csongrád megye

A forgalom függvényében tehát számítani kell ideiglenesen forgalomkorlátozásokra és elterelésekre, továbbá fel kell készülni a megnövekedett gyalogos forgalomra is. Fontos, hogy az autósok ne rutinból közlekedjenek, célszerű figyelemmel kísérni az aktuális útinformációkat. Ezek alapján fontos figyelembe venni a következőket.

1. A gépjárműveket ajánlatos a hosszabb utak előtt szakemberrel alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok és a fékrendszer ellenőrzése. Az őszi közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

2. A köd, a szitáló eső, a nyálkás utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a reggeli órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván.

3. Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak!

4. Használják a kötelező passzív biztonsági eszközöket (biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer), mert életeket menthetnek!

5. Látni és látszani! A kerékpárosok és gyalogosok figyelmét is felhívjuk arra, hogy jól működő világítás, fényvisszaverő eszközök és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) esetén a sötétben is jól láthatóvá válnak.

6. Továbbra is látni és látszani! A gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrizés és a karbantartás!

Forrás: police.hu