Hírek Makó

Traktort vezettek, szimulátoroztak a gyerekek a Galamb nyílt napján

Az egész térségből érkeztek általános iskolások ma délelőtt, a Galamb nyílt napjára. Az igazgató szerint sok szülő még mindig előítéletekkel érkezik egy mezőgazdasági iskolába, de amit látnak, meggyőzi őket.

Nagy Szabolcs – Makó

– Nagyon jó volt vezetni, csak arra kellett odafigyelni, hogy neki ne menjek semminek – mesélt a traktorvezetésről a hetedik osztályos Kiss Tibor. A csanádpalotai Dér István Általános Iskola tanulója mellett nagyon sok diák megpróbálkozott a mezőgazdasági gép vezetésével a Galamb nyílt napján. A traktorral egy kisebb szlalompályán lehetett segítséggel végigmenni, majd tolatva visszaállni a kiindulási pontba.

Ez volt az egyik legnépszerűbb program az iskola nyílt napján, de a méretében is hatalmas versenyautó szimulátornál is tömött sorokban álltak a diákok, hogy kipróbálhassák.

– A kormány és az ülés rángása tényleg nagyon valósághű, nagyon jó volt vezetni. Szoktam videojátékozni, kormányom is van hozzá otthon, de ilyen élményem még nem volt, mint most. – mondja Vízi Zoltán.

A Galamb nyílt napjára több mint kétszáz diák érkezett Makóra, nem csak a városból, hanem az egész kistérségből. Az iskola igazgatójától megtudtuk, évente több hasonló rendezvényt is tartanak, mert azt szeretnék megmutatni a gyerekeknek, hogy a mostani mezőgazdaság már közel sem olyan, mint pár tíz évvel ezelőtt.

– Sok család, amikor eljön hozzánk őszintén elmondja, hogy előítéletekkel érkeznek egy mezőgazdasági iskolába, de amit láttak meggyőzte őket. Ezeken a nyílt napokon mi nem füllentünk, megmutatjuk milyen szakmákat képzünk és hogy a munkások ebben az ágazatban már csúcsteljesítményű, számítógép vezérelt eszközökkel dolgoznak. Fel kell ismerni, hogy egy mezőgazdasági gépész nem három műszakban dolgozik minimálbérért, a mi tanulóinkat 350 ezer forintos kezdő fizetéssel szokták elvinni vállalkozások – mondta el portálunknak Horváth Zoltán.

Az igazgatótól azt is megtudtuk, a környező településekről sokkal nagyobb az érdeklődés a képzésük iránt, mint Makóról. A mostani 9. osztályosok 36 településről érkeztek, sokan közülük nem is a kistérségből. Horváth Zoltán szerint az iskola középfokú végzettségei most nagyon kelendőek a munkaerőpiacon, szinte nem győznek elég szakembert képezni.

A nyílt napon számtalan mezőgazdasági gépet meg lehetett nézni, de állatokat is hoztak, és aki akart koszorúkat is készíthetett, amit el is lehetett vinni. A kora délutánig tartó programot a The Garde koncertje zárta.

navigate_before
navigate_next