Belföld Hírek Makó Térség

Nagylakra telepítik az egyik jégkár mérséklő talajgenerátort

Az országban 986 jégkár mérséklő generátort telepítenek, ebből a makói térségben Nagylakon működik majd egy, nem automata készülék – derült ki a Gazdakörök Csongrád Megyei Szövetsége és a Hódmezővásárhelyi Gazdakör ma esti, vásárhelyi agrárfórumán.

Korom András – Vásárhely
Kispál Ferenc, a MAGOSZ megyei elnöke és Szél István, megyei képviselő, Székkutas polgármestere köszöntőjét követően Suba Péter, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara szolgáltatási főigazgató-helyettese adott tájékoztatót az országos jégkár elhárító rendszerről. Mint elmondta, bár Spanyolország és Horvátország egyes részein működik ilyen, de Európában egyedülálló lesz, hogy Magyarország egész területére kiterjed. Közölte, tavaly 50 milliárd forint volt a magyar gazdák jégkára, ez a kiépítés alatt álló jégkárelhárító rendszer rendkívül lecsökkenti majd azzal a 10×10 négyzetkilométeren elhelyezendő összesen 986, a légkörbe ezüst-jodidot juttató talajgenerátorral, melyből 222 automata üzemmódban működik.

Az által kivetített térkép szerint zömében a megye északi részére, illetve a makói térségben Nagylakra telepítenek egy – kezelővel működő – ilyen eszközt. A március és szeptember között használandó eszköz beindítására az Országos Meteorológiai Szolgálat ad ki, a jégeső keletkezése előtti 2-3 órában riasztást. A talajgenerátor aceton égetésével juttatja az ezüst-jodidot a légkörbe, s az megakadályozza, a nagyobb méretű jégszemek kialakulását. A kezelők toborzása jelenleg is folyik, ők a jégveszélyes időszakra 300 ezer forintért végzik ezt a munkát.

Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár már arról beszélt, hogy 2014-2020 között 1300 milliárd forint európai uniós támogatást kapott a vidékfejlesztés, s ebben nem csak az agrárium, de a kistelepülések támogatása is benne van. Hozzátette, hogy míg az előző uniós ciklusban, azaz 2007-2013 között a támogatások felét az igénylők 1 százaléka kapta, addig a jelenlegi ciklusban a nagygazdaságok a források 20, míg a kis- és közepes méretű családi gazdaságok 80 százalékát kapták.
Ráadásul, tette hozzá, a kormány 130 milliárd forintot tett hozzá az uniós támogatásokhoz, ha az a pénz nem lenne elég, köszönhetően annak, hogy 2010-ben rendbe hozták a magyar gazdaságot.

Kis Miklós Zsolt, az agrárpályázatokat ismertette.

A márciusig kiírt 68 pályázat közül 30-ban (ez 850 milliárdot jelent) már döntöttek. A pályázatok célja az volt, hogy elsősorban a fejlesztéseket támogassák, az élelmiszeriparnál pedig az sem számított, hogy mekkora a feldolgozó üzem.
Elmondta: Csongrád megyében eddig 5 milliárd forintot nyert 30 pályázó.

Végül Jakab István, a MAGOSZ országos elnöke beszélt az agrárium érdekérvényesítési lehetőségeiről.

One Response

  1. Érdekes, hogy mért pont Nagylakra, az országhatárra teszik. Az uralkodó szélirány a térségben északnyugati, a jégeső is arról (általában Szeged felől) szokott jönni. Félő, hogy a jégkárelhárító rendszer hatása már nem is hazánkban érvényesül.

Comments are closed.