Makó Színes

Mesehősökkel szelfiztek ma a SZIGNUM-ban

Az animáció világnapjára emlékeztek ma a Szent István Egyházi Iskolában. A diákbizottság által szervezett programon óriás mesefigurák várták a szünetekben a gyerekeket, akikkel szelfizni is lehetett. A gonosz hősöket pingpong labdával vették célba és bárki húzhatott egy pozitív mondatot valamelyik rajzfilmből.

Szabó Anita – Makó

„Hakuna matata – az élet szép”,”Főzni bárki tud”, „Tudod Malacka, van úgy, hogy valaki nagyon törődik a másikkal. Azt hiszem, ezt hívják szeretetnek”.… Ilyen és ehhez hasonló, mesékben elhangzott, motiváló mondatokat húzhattak kisebbek és nagyobbak a makói Szent István Egyházi Általános Iskola őszi szünet előtti péntekén.

– Az intézmény tanulói önkormányzata minden tanévben két jeles alkalmat választ ki, amire felhívja a közösség figyelmét. Korábbi esztendőkben ilyen volt a magyar foci és a kézmosás világnapja, az idén elsőként az animációs filmeket népszerűsítjük. Mindig együtt döntünk a témáról, ami iránt most is nagy volt a lelkesedés – avatott be a szervezés részleteibe Borsosné Majoros Melinda, az IDB-t koordináló pedagógus.

A motiváltság bizonyítéka, hogy a gyerekek számos újszerű ötletet valósítottak meg. Óriás mesefigurákkal díszítették az iskola folyosóját, amelyekkel szelfizni is lehetett és a televízióban, a szünetekben animációs rövidfilmeket vetítettek. Jó és rossz küzdelmét egy játékkal is megjelenítették: pingpong labdákkal bárki a gonosz hősöket célba vehette és általános tanulságként egy pozitív üzenetet vihetett haza. Ezen kívül érdekes információkat olvashattak az animáció történetéről, a mesék készítéséről is. Mindenki próbára tehette a tudását egy totó kitöltésével, amiből kiderült, ki mennyire ismeri a műfajt és annak szereplőit.

navigate_before
navigate_next

– Nagyon tetszik ez a nap nekünk, mert szerintünk olyan a témája, ami érdekli a gyerekeket. Minden szünetben nézzük a filmeket és már fotót is készítettünk a figurákkal – lelkesedtek a 4.a osztály tanulói. Az éppen tanítási órára igyekvő diákok közt nem volt ugyan egyetértés abban, ki a legnépszerűbb szereplő számukra, de arra mindenki rábólintott, hogy meséket nézni nagyon jó dolog.

Az animáció világnapját 15 esztendeje ünneplik szerte a világon, arra emlékezve, hogy a rajzfilmkészítés atyja, Emile Reynaud 1892. október 28-án nyitotta meg Optikai Színházát Párizsban. Ez a filmkészítési technika a 20. században hódította meg az egész világot azzal, hogy teljesen élethű világot képes állóképek sorozatából a nézők elé varázsolni.

A SZIGNUM Lelkes évének programjai itt nem értek véget; október 28-án, szombat délután egy palacsintafesztivál keretében, kedves üzenetekkel lepik meg majd a Makón élőket.