Eredeti pompájában látható a makói múzeum Küzdelmes évszázadok című állandó kiállításán a néhány éve előkerült értékes kehely. A képen a kehely restaurálás előtt és után.

MH-Makó

A József Attila Múzeum 2015-ben a Nemzeti Kulturális Alap gyűjteménygyarapítási pályázatán elnyert összegből tudta megvásárolni ezt az értékes ereklyét.

A makói református eklézsia kelyhe 1774-ben készült aranyozott réz kehely. Szikszai György lelkész makói hivatalát elfoglalva, első gondja volt, hogy szilárd anyagból templomot építsen., mely 1774-ben már állt. Gondoskodott felszereléséről is, ónkannával, aranyozott kehellyel, pohárral, keresztelőmedencével gyarapodott az addigi szegényes készlet. A kehely felújítását – melyet a makói önkormányzat támogatott – a József Attila Múzeum megbízásából Varjú András, a Göcsej Falumúzeum igazgatóhelyettese és főrestaurátora valamint Szabó János ötvös és fémrestaurátorok végezte. A nagyközönség először az október 21-én, a Hagymaházban szervezett Egyházak éve rendezvénysorozat ünnepi hangversenyén láthatta.

Az első bemutató után a makói múzeum állandó kiállítása egyik darabja lesz – tudtuk meg Szikszai Zsuzsanna igazgatótól.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest