Belföld Hírek Térség

Lázár: a MAGOSZ-t támogatja a kormány az agrárkamarai választásokon

A november 3-i agrárkamarai választásokon a gazdákat tömörítő MAGOSZ-t támogatja a kormány – jelentette be a mai vásárhelyi sajtótájékoztatón Lázár János, aki hangsúlyozta: az a kormány célja, hogy a magyar élelmiszer-szükségletet a hazai mezőgazdaság és feldolgozóipar elégítse ki. Kispál Ferenc bejelentette, hogy leköszön a megyei elnöki tisztről, Jakab István országos elnök Szél Istvánt javasolta utódjának.

Korom András – Vásárhely

– 370 ezer olyan tagja van az agrárkamarának, akik november 3-án részt vehetnek az agrárkamarai választásokon – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a ma délelőtti vásárhelyi sajtótájékoztatón. A térség országgyűlési képviselője elmondta, a kormány stratégiai partnerként tekint az agrárkamarára, mely felállítása fontos volt a magyar agrárium megújítása érdekében. Hangsúlyozta: az első ciklusában az agrárkamara jól dolgozott, most további megerősítésére, feladatokkal, felelősséggel való ellátására van szükség.
Lázár János a 370 ezer tagtól azt kérte, november 3-án voksukkal a MAGOSZ-t, azaz a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségét támogassák.

A miniszter elmondta a magyar agrárium hagyományai és teljesítménye alapján a magyar gazdaság húzóágazata lehet, jelentősen hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához. A kormány célja, hogy növekedjen a mezőgazdaság GDP-n belüli aránya és minél több család megélhetéséhez járuljon hozzá. Elmondta, a mezőgazdaság döntő jelentőségű a vidék számára, hiszen nagy szerepe van a kistelepüléseken az életfeltételek, a kereseti viszonyok javításában. Jelenleg 180 ezren kapnak földalapú támogatást, számukat a kormány tovább bővítené. A kormány stratégiai célja a kis- és közepes gazdálkodók erősítése, ez érvényesül a támogatás- és a földpolitikában is. Az állam az elmúlt években 270 milliárd értékben 200 ezer hektárnyi földet adott el döntően a kisbirtokosoknak, ezzel vagyonhoz, termelési eszközhöz juttatva őket – mondta. Hozzátette: az a cél, hogy a magyar élelmiszer-szükségletet a hazai mezőgazdaság és feldolgozóipar elégítse ki. – Szeretnénk önellátásra berendezkedni – közölte.

Hallgassa meg a minisztert:

– A kormány és Brüsszel között a következő évek legnagyobb vitája a magyar termőföld értékesítésének kérdése lesz. A kormány – ahogy eddig is – mindent el fog követni annak érdekében, hogy magyar tulajdonban maradjon a magyar termőföld, abból ne vásárolhassanak külföldi társaságok és magánszemélyek.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke közölte a kamara segítséget tud nyújtani az agrárium teljes vertikumának, képes kiszolgálni a magyar vidéket. Hozzátette: a következő uniós költségvetési ciklusban változik a közös agrárpolitika, az az ország lesz sikeres, amelyik képes gazdálkodóinak minőségi szolgáltatást nyújtani, annak érdekében, hogy igénybe tudják majd venni a támogatásokat. Azt is elmondta, hogy az országban az agárkamara irányítása mindenhol a gazdák kezében van, s a november 3-i választásokon ezt a helyzetet meg is kívánják tartani. Jakab István szerint a Csongrád megyei szervezet példaértékű munkát végzett az elmúlt években. Azt javasolta, hogy a megyei szervezetet a most leköszönő alapító elnök, Kispál Ferenc után Szél István, Székkutas polgármestere, a Hódmezővásárhelyi Gazdakör vezetője irányítsa.

Szél István elmondta, polgármesterként az elmúlt hét évben a kormány sikeres vidékpolitikáját próbálja megvalósítani a Csongrád megyei községben. Leszögezte, a vidék fejlődése elképzelhetetlen a gazdák megerősítése nélkül.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára pedig arról szólt, hogy a kormány és a kamara gördülékenyen működik együtt, ennek köszönhető a vidékfejlesztési program sikere.