Hírek Makó

Akadálymentes kaput nyitnak az újvárosi katolikus közösségi háznál

Megkezdődtek az akadálymentes bejárat és új kapuk megnyitásának munkálatai az újvárosi katolikus közösségi ház kerítésén. A várhatóan idén befejeződő átalakítás után, a Justh Gyula utca felől is közvetlenül be lehet majd jutni a plébániára, a kerekesszékkel közlekedőknek is.

Szabó Anita – Makó

Egy öt esztendővel ezelőtt nyert DAOP pályázatnak köszönhetően az újvárosi katolikus plébániát teljesen akadálymentesített, közösségi hellyé alakították át. A modern és a téli időszakban a szentmiséknek is helyet adó épület Justh Gyula utcai főbejáratához egy rámpa is épült, ezt azonban a mozgáskorlátozottak, oda vezető út hiányában, mégsem tudták használni. A bejutást így vagy a plébánián és annak lépcsőin áthaladva kellett megoldani a látogatóknak, vagy oldalt, az egyenetlen és füves területen, ami körülményessége mellett, nagy kerülőt is jelentett.

Erre a problémára lesz megoldás a most elkezdődött beruházás, amivel kaput nyitnak a főbejárat előtti kerítésen.

navigate_before
navigate_next

– Ez nem kis munka, hiszen ennek a kerítésrésznek az állapota nem tesz lehetővé javítást, csak teljes cserét. Ezen kívül, amint látható, jelentős különbség van a kerékpárút és a plébánia udvarának szintje között, amit ugyancsak át kell hidalni, hogy a rámpa elérhetővé váljon – tájékoztatott Horváth Antalné Julika, a munkálatok koordinátora. Tőle tudjuk azt is, hogy az újvárosi egyházközség semmilyen támogatást nem kapott eddig a kialakításra, a pályázat az utcáról való bejutás lehetőségét igen, de annak közel hárommillió forintos költségét nem tartalmazta. Ezért saját forrásból és a hívek adományaiból fedezik most a kiadásokat, hogy mindenki probléma nélkül tudjon eljutni a programokra.

– Egy könnyen használható, elhúzható kapu készül a kerekesszékkel közlekedőknek és távolabb egy széles, kétfelé nyitható az autóval érkezőknek. Ezáltal közvetlenül elérhetővé válik a rendezvények helyszínéül szolgáló nagyterem és további parkolási lehetőségek is nyílnak az udvarban – érvelt az újvárosi egyházközség munkatársa.

Horváth Antalné biztosított arról, hogy a kerítés átalakítása ebben az esztendőben megtörténik, a SZAK-MA CENTER Kft. közreműködésével. A tereprendezési és egyéb kiegészítő munkálatok pedig legkésőbb jövő márciusáig, a projekt ötéves ciklusának végére fejeződnek be.