Hírek Makó

Pályázattal tennék takarékosabbá a makói távhőt

A több mint negyven éves rendszernek hatalmas a hővesztesége, ami nagy pénzkidobás. Ötven százalékos támogatással és hitellel fejlesztené a város.

Nagy Szabolcs – Makó

1958-ban kezdték el kiépíteni Makón a távhőt, ezután a ’70-es, ’80-as években épült hozzá a rendszer nagy része. Azóta gyakorlatilag az üzemeltetést szolgáló javításokon kívül beruházás nem történt. Emiatt mára jóval magasabb a hőveszteség az elvárhatónál, egyáltalán nem gazdaságos így a működés. A rendszer jelenleg 799 lakossági és 106 nem lakossági fogyasztót (üzletet, közintézményt) szolgál ki. A városnak most pályázati úton lenne lehetősége fejleszteni a rendszert, ehhez elkészült a szükséges terv, és költségvetés is.

A támogatás mértéke 50 százalékos, tehát a beruházás mintegy 774 millió forintos összköltségéből 387 millió forintot kell előteremtenie Makónak, ehhez jön még az ideiglenesen megfinanszírozott 202 millió ÁFA.

A rendszert üzemeltető Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. a szükséges mintegy 400 millió forintos önerőt hitelből fizetné, ehhez három banktól kapott ajánlatot, amelyből a legkedvezőbbet fogadják el. A törlesztést a beruházás segítségével megspórolt költségekből egyrészről a cég fizetné (évente 18-21 millió forint), emellett a város saját költségvetéséből is adna hozzá (évente 24-27 millió forint). A hitel futamideje 10 év lesz.

– A fűtési hővezetékek cseréjével 30 százalékról 10-12 százalékra csökkenhet a hőveszteség, a meleg víz hálózat kiváltásával pedig 60 százalékról 20 százalék alá szorítható. Ehhez jön még a kazánhát teljes rekonstrukciója, a meglévő három kondenzációs kazán felújítása, illetve további kettő beszerzése – tájékoztatta a képviselőket Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Marosvári Attila szerint ezzel a pályázattal párhuzamosan keresni kell majd a lehetőséget arra, hogy minél több közintézményt lehessen bekötni a rendszerbe, mert annál nagyobb lesz a költség megtakarítás. Emellett a képviselő azt is szorgalmazta, hogy az önerő csökkentésének érdekében a város próbáljon meg az EU önerő alapból is forrást szerezni a beruházáshoz, amivel a polgármester is egyet értett.

– Ez egy nagyon régóta húzódó probléma, a korábbi ciklusok alkalmával is kerestük a lehetőséget a megoldásra. Akkor nem volt rá pályázati lehetőség, most teremtődött meg a feltétele ennek a nagyon komoly beruházásnak – mondta el Marosvári Attila.

A rendkívüli ülésen hét képviselő volt jelen, egyhangúlag szavazták meg a pályázat beadását.