Hírek Makó

Önerőből nem menne a honvédiak házfelújítása

9 millió forintot fordítanak a makói Honvéd városrész kaláka programjára, mely résztvevői szakemberek segítségével újíthatják fel saját házukat. Beszéltünk az egyik kalákással.

Korom András – Makó

Október 1-jén indul a Kaláka program, 9 millió forint van rá, benne 4,5 millió forint az anyagköltség, a másik fele a szakemberek munkaköltsége. E során először majd kiválasztják azokat a házakat, melyeket az azokban élők felújíthatnakírtuk korábban.

Kíváncsiak voltunk, hogy a résztvevők miért léptek be a programba és mit várnak tőle. A program résztvevőivel nem könnyű beszélni, keresgélni kellett olyat, aki szóba állt velünk.

– Bele vagyok kényszerítve, azért jelentkeztem a kaláka programba. Anyagilag persze, mert magam nem tudnám önerőből felújítani a házamat – mondta Restás József (58).

A házának több baja is van, javítani kell a tetejét, újra kell rakni a kéményt és újra kell betonozni a szobát, mert a jelenlegi több helyen is beszakadt – mutatta. Elárulta, jelenleg hárman laknak az épületben a feleségével és a 26 éves beteg fiával.

A beszakadt betonozás a szobai szőnyeg alatt.

– Hárman összvissz hetvenkétezer forintból élünk, ebből nem lehetne semmit felújítani – tette hozzá.

Nincs egymaga a városrészben hasonló helyzetben, ezért is szervezte a lerobbant, de magántulajdonban lévő házak tulajdonosainak a város a kaláka programot, mely lényege, hogy szakemberek segítségével megtanulják a program résztvevői, hogyan lehet rendbe hozni ingatlanjaikat. Azokat választották ki erre, aki egyébként részt vesznek a 30 hónapos – januárban induló – programban, melyben az itt élő, tartósan munkanélküli és alul képzett embereket akarják elsősorban segíteni.

A kéményre és a tetőre is alaposan ráfér a javítás.

Farkas Éva Erzsébet polgármester egyébként a tegnapi testületi ülésen jelentette be, hogy már biztos, hogy az önkormányzat megnyerte a Honvéd városrészt fejlesztését lehetővé tevő 750 millió forintos központi támogatást. Ebből a pénzből aszfaltoznak le 14 utcát, építenek esővíz-csatornákat, de készül a közösségi ház, sportpálya, játszótér, parkosítanak és önkormányzati bérlakásokokat is felújítanak. Mindezek tervei januárra készülnek el.