Makó Színes

Mocorgós misét celebráltak ma Makón

Minden hónap utolsó csütörtökén a legkisebbeket is várják szentmisére a makói belvárosi katolikus templomban. A reggel 8 órakor kezdődő szertartásba a gyerekek interaktívan kapcsolódnak be, az énekes-imádságos részek mellett, nem csak lehet, kell is mocorogni.

Szabó Anita – Makó

Az idei tanévben indult el az a kezdeményezés a makói Szent István Király templomban, amelyet az ország több pontján már sikerrel alkalmaznak. Havonta egyszer a legkisebbeket, az egészen kicsi családtagokat is várják a szentmisékre, ahol a közös imádságok és énekek mellett, a mozgás is része a szertartásoknak.

– A Márk evangéliumában található „Engedjétek hozzám a jönni a kisgyermekeket…” jézusi mondatot váltjuk tettekre ezeken az alkalmakon. Sokszor azért maradnak távol a kicsik a templomtól, mert még nem tudják végigülni a misét, vagy a szülők attól tartanak, hogy zavarják a csendet és a híveket. Most viszont bátran lehet mocorogni – mondta Nyúl Patrícia M. Fidelis nővér, aki gitárral is kísérte a fiatalok énekét és magyarázta is az egyes részeinek történéseit.

navigate_before
navigate_next

A közösségi találkozások alatt a gyerekek az oltár előtt ülnek, és Pálfai Zoltán atya interaktív módon kapcsolja be őket a szentmise menetébe.

– Ez a módszer nem ismeretlen számomra, már szeminarista koromban is volt lehetőségem látni mocorgásokat. Azt tapasztalom, hogy a kicsik így szívesen jönnek, jobban tudnak figyelni és az ő nyelvükre lefordítva, könnyebben érthető számukra az evangélium fő üzenete is – tudtuk meg a plébános úrtól, aki szerint nagyon ügyesek voltak a mai résztvevők.

Bakai Benett ministráns szolgálatot is vállalt. – Tetszett minden, és jól éreztem magam. A nagy oltárhoz is felmehettünk és megnéztük, hol lakik Jézus. Láttam ott szép kelyheket és ostyát is – számolt be élményeiről az első osztályos kisfiú, aki biztosított arról, hogy legközelebb is szívesen vállal hasonló feladatokat majd.

A következő mocorgás november 30-án, reggel 8 órakor lesz, amelyre előzetes bejelentkezés nélkül várják a családokat és minden érdeklődőt.