Hírek Térség

2,7 milliárd forintnyi támogatást kapott Apátfalva

Beltéri csapadék és belvízelvezetés, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése és árvízvédelmi védvonal fejlesztése is megvalósul Apátfalván a 2,7 milliárd forintnyi támogatásból, amelyet Lázár János térség országgyűlési képviselőjének köszönhet a település.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Apátfalván az elkövetkező időszakban több beruházásra lehet számítani: Szekeres Ferenc polgármester elmondta, két TOP-os pályázatot adtak be és bíráltak el pozitívan. Közel 56 millió forintos pályázatnak köszönhetően a csapadék- és a belvízelvezető csatornahálózatot fejleszthetik, illetve három helyszínen a meglévő csatornahálózatot újíthatják meg. A másik TOP-os pályázat lehetőséget nyújt az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére 176 millió forintból. Többek között a polgármesteri hivatalon, a sportpálya öltözője, a Dózsa, a Rákóczi és Maros utca óvoda épületén is munkálatok fognak zajlani.

A Belügyminisztérium Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztéseknek köszönhetően bruttó 12 millió forintból új útburkolatot kapott a művelődési ház előtt található parkoló, illetve a Széchenyi utca – Nagyköz utca kereszteződésétől a 43-as számú főút úttestére fordítottak pénzt. Mindkét útszakasz felújításra szükség volt, ugyanis a lakók közlekedését megnehezítette egy-egy esős nap. Egy másik belügyminisztériumi kiírás jóvoltából 18 millió forintból újult meg a Dózsa György Általános Iskolában található műfüves pálya, illetve az intézmény és a pálya védelmének érdekében kamerarendszert építettek ki. A Start-munkaprogram keretén belül több kilométernyi járda épülhetett a településen.

A polgármester az árvízvédelemről is beszámolt: mint elmondta, a 12 milliárd forinttal támogatott KEHOP projektben Apátfalván kívül Baks, Szentes, Mindszent és Szegvár is érintett. A tervezett beruházás célja egy olyan árvízvédelmi rendszer megvalósítása, mely figyelembe veszi a védendő érték nagyságát, beleértve az emberi életet és más kardinális értékek védelmét. A Maros-menti településre 1,5 milliárd forint érkezik és többek között árvízkapu épül a Sámson-Apátfalvi főcsatornán, mobil szivattyúállomást hoznak létre és a főcsatorna kotrását is elvégzik, így ezen a szakaszon a belvízelvezetés megoldóik.

A sportélet is nagyot fog lendülni a településen: az önkormányzat és az Apátfalva SC Labdarúgó Egyesület közös pályázatot nyújtott be és végül 938 millió forintot nyertek. 55 millió forintból újul meg a sportpálya, illetve készülhetett el a 224 ülőhellyel rendelkező, 2263 négyzetméter beépített alapterületű sportcsarnok, amely első osztályú futsal mérkőzésekre is alkalmas.

– A sportcsarnok beruházása egyben a legfontosabb, hiszen a sport a fiatalok nevelésének legalkalmasabb eszköze, mert kitartásra, egészséges életmódra, aktív életre és becsületes versengésre tanítja őket, illetve közösséget is teremt, hiszen megpróbáljuk Apátfalván tartani a fiataljainkat – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, ez egy új esély a sportra, a sport szeretetére, új szakkörök és sportágak megjelenésére, egy új életformára és egy testileg-lelkileg egészségesebb felnövekvő generációra. – Azt gondolom, egy ilyen színvonalú sportcsarnok megépítése az elkövetkezendő évtizedek sportéletét és kulturális életét fogja fellendíteni Apátfalván, hiszen egész évben rendelkezésre áll és otthont tud adni a sporton kívül óvodai, iskolai ballagásoknak, farsangi rendezvényeknek és kulturális események helyszíne is lehet.

A polgármester a mintegy 2,7 milliárd forintnyi támogatást Lázár Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének köszönte meg. Elmondta, a további közös munka révén nagyszerű, történelmi jelentőségű eredmények fognak születni, illetve már születtek, melyet Apátfalva közössége élvezhet, s büszkeséget hozhat a lakóinak.

One Response

  1. Természetesen illik jó nagy érdes nyelvvel megköszönni, csak azt nem értem, hogy ez miért nem Tápiószecsőn valósul meg ? Természetesen nagyon örülök annak hogy ilyen szépen fejlődik Apátfalva!!

Comments are closed.