Belföld Hírek Makó Térség

Novemberben óriás béremelést kapnak az egészségügyi dolgozók

Novemberben  79 ezer szakdolgozó és 16 ezer szakorvos bérét emelik. Az orvosok újabb 100 ezer forintos emelésre számíthatnak, míg a szakvizsgával még nem rendelkezők és a gyógyszerészek 50 ezer forintos, a szakdolgozók 12 százalékos bérfejlesztésre számíthatnak novemberben, 56 milliárdot kapnak a kórházak, a 30 napon túli adósságuk rendezésére – közölte a ma esti kormányinfón Lázár János. MTI Fotó: Kovács Attila

MH összeállítás

– A kormány a ma délben kezdődött  ülésén rövid tájékoztatást kapott arról, hogy az elmúlt napokban a hazai sajtóban hogyan került nyilvánosságra, s hogyan került be a köztudatba az úgynevezett Soros akta. Soros szervezeteinek befolyási kísérlete ért-e el hatást a bevándorlás idején, s milyen befolyást gyakorol az uniós döntéshozó szervezetekre. Az Európai Bizottság asztalára került, Magyarországgal kapcsolatos jelentések sok esetben szakértői vagy háttéranyagként hivatkoztak vagy támaszkodtak a Soros hálózat jelentéseire – mondta Lázár János, a ma kora esti kormányinfó elején.

Bejelentette: november elsejétől nagy bérfejlesztés indul az egészségügyben. Már ebben a hónapban 100 ezer forintos béremelésre kell számítania 98 ezer egészségügyi dolgozónak. – A gazdaság teljesítménye lehetővé teszi az erőforrások átcsoportosítását, megvan a béremelés fedezete. A pénz nagyon jó helyre kerül – mondta. Lázár János hozzátette: bízik abban, hogy a béremeléssel együtt az egészségügy színvonala is javul.

56 milliárd forintot hagytak jóvá a kórházak 30 napon túli adósságrendezésére – tette hozzá. Lázár János elmondta a rendszerváltozás óta sosem volt olyan kevés munkanélküli, mint ma, ez jelenleg 4 százalék alatt van. Budapesten, Nyugat-Dunántúlon pedig 3 százalék alatti a munkanélküliség, 4,451 millió ember dolgozik jelenleg, ilyen sokan 1990 óta még soha nem dolgoztak. – Idén 60 ezerrel többen dolgoznak és 35 ezerrel kevesebb a közmunkás, mint tavaly ilyenkor. A kormány mindenkit támogat abban, hogy dolgozzon. Jövőre 170-180 ezer közmunkásnak teremt munkahelyet Augusztusban az átlagkereset 304 ezer forint volt – sorolta a legfontosabb adatokat. – 381 ezren dolgoznak egyszerűsített munkavállalásban (napszámban, stb.), ezt a foglalkoztatóknak 81 milliárddal támogatja a kormány – ismertette a Miniszerelnökséget vezető miniszter.

Lázár János arról is beszélt, hogy megpróbálják egyszerűsíteni a CSOK elé gördített bürokratikus banki akadályokat és megvizsgálják, hogy a 2000 főnél kisebb településeken hogyan lehetne segíteni a használt házak megvásárlását.