Makó Színes

Renoválják a Csanád vezér téri kápolnát

Felújítják a Csanád vezér téri kápolna a külső homlokzatát. A város legszebb empire stílusú épületét nagyrészt önkormányzati támogatásból renováltatja az egyházközség.

Szabó Anita – Makó

A Fájdalmas Szűzanya tiszteletére felszentelt kápolnát a mellette található rezidenciával együtt Kőszeghy László temesvári püspök építtette 1826-ban. A műemléki védettséget élvező épület a környék római katolikus közösségét fogja össze. A hívek lelki gondozását 1940-től szervita szerzetesek – innen a makóiak Szervita kápolna elnevezése -, 1950-től pedig az egyházmegye papsága látja el. A közel kétszáz esztendős építmény egyes részei erősen felújításra szorulóvá váltak.

– A harangtorony és annak bádogsisakja nagyon rossz állapotban volt, valamint a külső homlokzaton is kialakultak repedések. A javításra forráshiány miatt eddig nem volt lehetőség. Az önkormányzat által, az egyházaknak biztosított éves működési támogatásból és saját költségvetésből ez most megvalósulhat. A munkálatokat Martonosi Péter helyi vállalkozó végzi – mondta Pálfai Zoltán, a belvárosi egyházközség vezetője, akihez a kápolna hivatalos ügyei tartoznak. Tőle tudtuk meg, hogy a város által évente biztosított összeg két esztendeje a padok fűtéséhez, tavaly pedig az épület vizes blokkjának kialakításához járult hozzá.

navigate_before
navigate_next

A Csanád vezér téri templom igazgatója továbbra is Marosi János atya, aki 86 évesen is hivatásának él, misézik, gyóntat, lelki gondozást végez a szociális otthonokban is. Az általa vezetett közösség további felújítást egyelőre nem tervez, bár akadna javítani való.

Az épület szomszédságában lévő, egykori püspöki rezidencia állapota is aggasztó. Ez azonban egyházmegyei tulajdonban van és egyelőre nincs is hasznosítva. A korábban diákotthonként működő volt nyári lak évek óta lakatlanul áll.