Hírek Makó

Karácsony előtt viszik ki Makón az Erzsébet utalványokat

Egészen pontosan november 20-a és december 24-e között személyesen viszik házhoz körzetükben a makói képviselők a 70 felettiek immár 10 ezer forintos Erzsébet utalványát, a város ajándékát – derült ki a mai testületi ülésen. Szó volt a makói tévéről és arról is, hogy az Aradi utcán az idén nyitnák az új hajléktalanszállót.

Korom András – Makó

A Koronában délelőtt 9-kor kezdődött ülés elején – napirend előtt – a városi fejlesztéseket ismertette Farkas Éva Erzsébet polgármester. Ebből kiderült az is, hogy a Honvéd fejlesztése során 14 sáros utcát aszfaltoznak majd le, 16 önkormányzati lakást tesznek rendbe, 9 új térfigyelőkamerát helyeznek el a városrészben, de szolgálati lakással ellátott közösségi ház és sportpálya is épül a városrészben.

Az ivóvízminőség javító programmal kapcsolatba elmondta, a társulás további 1 milliárd forintos forrás bevonását kedvezményezte. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban egyeztettek a programról, s a társulás október 19-i ülésén elfogadta a részletes projektindítást tartalmazó válaszlevelet, melyet a minisztériumnak megküldtek. A kivitelezővel szembeni jogi vizsgálatot kezdeményeztek.

Napirend előtt Czirbus Gábor alpolgármester elmondta, novemberben műfüves pályát építenek a Pulitzer sétányon. A cél, hogy ebben az ötéves ciklusban “egy emberöltőnyi” sportfejlesztés valósuljon meg, Közölte azt is, többen jelezték neki, hogy az Invitel decembertől nem továbbítja majd a makói tévé műsorát.

Kisistók Tímea, a tévé ügyvezetője elmondta a jelrendszerrel van probléma. Ő is tegnap kapta a hírt, hogy az Invitel ehavi számlájában arról tájékoztatta az előfizetőit, hogy december 1-gyel kikerül a makói tévé műsora a szolgáltató programcsomagjából. Köözölte: három inviteles személlyel beszélt, akik közölték, 60 nappal előtte a szabályzat szerint ki kellett ezt küldeniük ezt az értesítést. Kisistók Tímea hozzátette: az Invitellel van egy megállapodásuk arról, miszerint december 1-ig megoldják a műszaki problémát, azaz a képelakadást. Hozzátette, az inviteles előfizetők kevesebben vannak, mint a telekomosok. Hangsúlyozta: mindent megtesznek, hogy ne veszítsenek nézőket. Nem csak a tévések, de az inviteles szakemberek is keresik a problémát, de egyelőre nem tudják, hogy az kinél van.

A polgármester szintén napirend előtt jelentette be, hogy november 20-a és december 24-e között osztják a képviselők a 70 év feletti makóiaknak a 10 ezer forintos Erzsébet utalványt.

Gáspár Sándor képviselő arról érdeklődött, mikor folytatódik a Nagyér-csatorna kotrása, s miért nem kaptak a makóiak az idén még szemétdíj számlát.

Nagy Nándor, a Városgazdálkodási Nkft. ügyvezetője elmondta, a Nagyér-csatorna további részét azért nem kotorták, mert sokan tovább rakták a kerítésüket, mint ahogy lehetett volna, s addig nem tud bemenni a gép, míg újra nem mérik a telkeket. Ez jelenleg folyamatban van.

Árkosi Ádám hatósági csoportvezető a második kérdésre válaszolva elmondta, a városnak nincs beleszólása a szemétdíj számlázásába, a díjkedvezmény támogatását az önkormányzat mindig időben elutalja az állami szolgáltatónak. Kovács Sándorképviselő azt javasolta, hogy a szemétszállítási cég vezetőjét hívják meg a következő testületi ülésre, hogy adjon tájékoztatót.

Napirend előtt elhangzott, a 9,5 millióból felújított II. világháborús emlékműnél október 31-én 15 órakor tartanak megemlékezést, melyen Ruszin Romulusz tábornok tart emlékbeszédet.

A polgármesteri tájékoztatónál Farkas Éva Erzsébet Török Miklós kérdésére elmondta: jelenleg 32 hajléktalan elhelyezéséről gondoskodik a város, a Baustudiummal arról tárgyaltak , hogy a város az Aradi utca 132. szám alatti régi varroda épületrészében alakítana ki új hajléktalanszállót, a jelenlegi lelei úti faház helyett. A polgármester elmondta: a szakhatóság megfelelőnek és alkalmasnak találta a kiszemelt épületet, melyet a város szeretne megvásárolni. Itt – a megfelelő átalakítások után – még karácsony előtt szeretnék átadni az új hajléktalanszállót, melynél biztosítani tudják a nemek elkülönítését.

Török Miklós arról is érdeklődött, hogy fejeződött meg a Makó-Térségi Viziközmű Kft végelszámolása, ha igen maradt-e pénz és annak mi lesz a sorsa?

Czirbus Gábor válaszából kiderült: pénteken lesz a társulat küldöttgyűlése, mely elfogadja a pénzügyi beszámolót. Az alpolgármester hozzátette több mint 200 millió forint maradt a cégben, mely többsége Makót illeti. Ezt szeretnénk visszajuttatni a makóiaknak. Farkas Éva Erzsébet hozzátette, novemberben történhet meg a cégbírósági eljárás megindítása, mely akkor le is zárulhat, a megmaradt vagyon visszafizetése leghamarabb márciusban lehetséges. Makóé 199 millió forint, s 26 millió követelése is van.

A testület a továbbiakban – többek közt – döntött arról, hogy százezer forinttal támogatja Debreczeni Gábor testépítő részvételét két versenyen. A négy, a Deák Ferenc utcán működő négy vállalkozás bérleti díját szeptember 1-től a beruházás végéig 40 százalékkal mérséklik, így kompenzálva az utcában folyó építési munkálatok miatt kiesett forgalmat.