Térség

Maroslelén is kevesen keresik fel az ingyenes szűréseket

Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója tartott kórházfórumot kedd délután Maroslelén. A beszámolóból kiderült, tavaly mintegy 10 ezer járóbeteget és 380 fekvőbeteget láttak el a két gyógyintézetben.

Gajáta Fanni – Maroslele

Családi hangulatú volt a kedd délutáni kórházfórum, amelyet a maroslelei Faluházban tartott Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója és Nagy Jenő, a makói kórház igazgatója. A fődirektor beszámolt arról, hogy a két kórházban milyen arányban fordultak meg a marosleleiek.

Mint elmondta, 2016-ban a makói kórház fekvőbeteg ellátását 303-an keresték fel, míg Hódmezővásárhelyen mintegy 75-en fordultak meg. A járóbeteg ellátást sokkal többen vették igénybe: közel 10 ezer maroslelei látogatott el a két gyógyintézet valamelyikébe: a makói kórházba körülbelül 6 ezer ember ment, és ebből 2500-2700 beteg kereste fel a labort.

Hangsúlyozta: az ingyenes szűréseket, amelyeket az egészségfejlesztési iroda rendez, érdemes felkeresni, hiszen már egy ilyen alkalommal kiszűrhetőek a daganatos betegségek vagy a magas vérnyomás és koleszterinszint is. A részvételi arány mindössze 30 százalékos, pedig hiába kérik a helyi önkormányzatok és háziorvosok segítségét. Kiemelte, a mammográfia vizsgálatokon kevesen vesznek részt a behívó ellenére is – Maroslelén 100 olyan, 45 és 65 év közötti hölgy él, akit érint ez a szűrés, mégsem mennek el rá.

Surinya Lajosné fordult kérdéssel a főigazgatóhoz: őt az érdekelte, mikor lesz ismét endokrinológia szakvizsgálat a makói kórházban, ugyanis hiába volt szeptember 22-én időpontja, arra nem jutott el a doktornő hiánya miatt, a vásárhelyi kórházba nem kap időpontot, pedig heti kétszer is telefonál ez ügyben. Ez lenne az első vizsgálata. Kallai Árpád megígérte, megpróbál segíteni időpontot kérni az asszonynak. Hozzátette, reménykednek a doktornő visszatérésében.