A makói önkormányzat civil szervezetek számára kiírt pályázatának és a Stenger Gizella Alapítvány támogatásának köszönhetően Tari Annamária tartott előadást az internet veszélyeiről a návays diákoknak. A klinikai pszichológus és pszichoterapeuta a fiataloknak azt hangsúlyozta, az „offline” élet sokkal fontosabb az online-nál.

Gajáta Fanni – Makó

Az online tér és a közösségi média veszélyeiről tartott eladást Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta a Návay iskola diákjai számára a Hagymaházban. A szakember elsődleges célja az volt, hogy a tanulók figyelmét felhívja, milyen problémákba ütközhetnek az okos eszközök használatával.

– Sok felnőtt nem is tudja, hogy több klinikai kutatás is született már a témával kapcsolatban arról, hogy milyen érzelmi változásokat okozhat az okos eszközök használata, azon belül is inkább az online tér és a közösségi média fokozódó használata a kiskamasz, kamasz és tinédzser korosztálynak a személyiségében. Úgy érzem, a szülőknek is muszáj lenne ezekről tudniuk – fogalmazott Tari Annamária.

Az előadás során hangsúlyozta, a fiataloknak tisztában kell azzal lenniük, hogy nem minden online-ban történik: az offline világot is tudniuk kell kezelni, hiszen sokszor fognak olyan helyzetbe kerülni a munkahelyen, egyetemen, ahol személyesen kell kommunikálni, empátiát mutatni.

– Szerintem az online zaklatást ismerik a gyerekek. Általában a kutatások általános kérdése, hogy kaptak-e már agresszív tartalmat vagy küldtek-e már olyat másoknak és erre egész magas százalék jön ki. Erről sokkal többet tudhatnak, mint a szüleik, de a lélektani háttérről egyik tábor sem elég tájékozódott – tette hozzá a klinikai pszichológus, pszichoterapeuta.

A 11. A osztályos Szabó Kitti több közösségi médián fent van: a Facebook, az Instagram és a Snapchat applikációk helyet kapnak a telefonján, ahol a nap 24 órájában elérhető, de ez nem azt jelenti, hogy az egész napját ott tölti, mivel ha nem keresik, nem is néz rájuk.

– Nagyon sokan hamis dolgokat állítanak magukról az emberek és akár több felhasználói fiókot létrehoznak, amellyel manipulálják a gyerekeket, hogy esetleg találkozzanak velük – mondta Kitti. – Szerintem a Facebook mindenki életében meghatározó, hiszen itt tartjuk az ismerőseinkkel a kapcsolatot. Én is jártam már úgy, hogy olyan üzenetet kaptam, amilyenben nem volt megfelelő a hangsúly, de ezeket jól kezelem.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest