Hírek Makó

A nemzet nagy pillanatai a közösség miatt váltak ünneppé

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek meg Makón hétfő délelőtt. Juhász Tünde megyei kormánymegbízott ünnepi beszédében kiemelte, a makói események is hozzájárultak az országos fellépések sikerességéhez.

Gajáta Fanni – Makó

Ünnepi zászlófelvonással kezdődött meg a városi megemlékezés, majd a Forradalmi Ifjúsági Szövetség emléktábláját koszorúzták meg a résztvevők. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató megemlékezett Endreffy Ivánra, a Forradalmi Ifjúsági Szövetség titkárára. Ezt követően a megemlékezők Fazekas Lajos rendőr-őrnagy, végül Institóris Ildikó és a makói fiatalok emléktáblájánál helyeztek el koszorúkat.

navigate_before
navigate_next

Az ünnepi megemlékezés a Csanád vezér téri kopjafáknál folytatódott. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja emlékezett vissza az 1956-os eseményekre. Az ünnepi beszédben elmondta, a nemzet nagy pillanatai azért váltak ünneppé, mert lényegük mélyén nem az „én”, hanem a közösség állt. A kormánymegbízott a makói eseményekről is megemlékezett.

Kotormán István református lelkész-igazgató beszédében hangsúlyozta, sokat kellett várni, hogy a forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó gondolatokat meg lehessen fogalmazni, ki lehessen mondani.

– Majdnem fél évszázadot kellett várni, hogy a hazugságot hazugságnak mondjuk, hogy a hatalmaskodót ne kelljen jótevőként tisztelni. 1956 nem ideológiai, nem eszmei, hanem egy elemi lázadás volt, hogy e hazában normális és emberi, emberhez méltó szabad életet lehessen élni – fogalmazott a lelkész-igazgató.

navigate_before
navigate_next

A beszédek után a kopjafáknál a városvezetés, helyi önkormányzatok, civil szervezetek, egyesületek és oktatási intézmények helyezték el a megemlékezés koszorúit. Ezt követően az ünnepi műsor a Hagymaházban folytatódott: a Forgatós Táncegyüttes a „Piros a vér a pesti utcán” című táncszínházi produkciót adta elő.