Hírek Térség

Kétezer kiszombori tüntetett a szabadságért ’56-ban

A településen is átvonult a szovjet hadsereg a forradalom kitörése után. Tüntetések is voltak, amihez mintegy kétezer helyi lakos csatlakozott.

Nagy Szabolcs – Kiszombor

– Október 24.-én kora hajnaltól végeláthatatlan sorokban özönlöttek a szovjet harcjárművek Románia felől, Szeged irányába, a mai Nagyszentmiklósi utcán keresztül – idézte fel a Kiszomborhoz kötődő emléket Pozsárné Nagy Ilona. Az Ady Endre Művelődési Ház művelődésszervezője elmondta, ekkor szembesült a község lakossága azzal, mekkora jelentősége volt az előző nap Budapesten kitört forradalomnak. A demonstrációkból Kiszombor sem maradt ki, leállt a munka a téglagyárban, a tervezett tanácsülés is elmaradt.

Október 26.-án egy nagyrészt fiatalokból álló, 60-70 fős csoport lerombolta a tanácsháza lőtt álló szovjet hősi emlékművet, eltávolították a közintézményekről a vörös csillagot, és a helyére nemzeti lobogót tettek. A felső tagozatos diákok az iskolából kifelé jövet orosz szótáraikat és könyveiket eldobálva csatlakoztak a tömeghez. A templom előtti téren este újabb tüntetést rendeztek, amelyen közel 2000-ren gyűltek össze.

Kiszomboron az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére rendezett ünnepségen emlékkövet koszorúztak, sok helybéli virágot is elhelyezett. Az ünnepségen a helyi általános iskola diákjai verssel, énekkel emlékeztek meg a forradalom hőseiről.

navigate_before
navigate_next