Hírek Térség

Lázár János: következményei vannak a haza iránti elkötelezettségnek

– Meg kell tanítanunk a mai fiataloknak, hogy hősiességnek, a haza iránti elkötelezettségnek és a hősiességnek van jelentősége a hétköznapokban, hiszen következményei vannak és van jelentősége a nemzet jövőjét illetően is – jelentette ki Lázár János, a ma délelőtti csanádpalotai megemlékezésen mondott ünnepi beszédében.

Korom András – Csanádpalota

A Kelemen László Emlékparkban rendezett ünnepségen Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester köszöntőjében felidézte az 1956-os eseményeket, párhuzamot vonta az akkori szabadság és függetlenség iránti vágy, illetve a mai modern népvándorlás ezeket veszélyeztető helyzete között.

Hallgassa meg Nyergesné Kovács Erzsébet polgármestert:

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője az 1955-ben függetlenné és semlegessé vált Ausztria példáján mutatta be, mi lehetett volna Magyarországgal, ha a magyar forradalom nem verettetik le a szovjet tankok által és nem árulják el honfitársaink közül jó néhányan, akkor ennek az országnak a sorsa, a történelme másként írathatott volna. Szabadságban, sokkal nagyobb jólétben egy erős nemzet születhetett volna újjá.

– 1990-ben, amikor lehetőséget kaptunk mindannyian arra, hogy ennek az országnak a sorsát ’56 alapján, október 23-a értékei alapján próbáljuk megváltoztatni, felmerül a kérdés, hogy az elmúlt 27 évben megszülettek-e azok az eredmények, amelyre 1956 őszén olyan sokan, itt Csanádpalotán és szerte az országban is vágytak. Szabadabbak lettünk-e, igazságosabb lett-e Magyarország, felelősséget vállalunk-e azokért, akik rászorulnak? Vajon a nemzeti érdekek, a függetlenség területén vagy a gazdasági kérdésekben érvényesülnek-e. Olyan választ adtak 20 éven át honfitársaink, mely 2010-ben elsöprő változást és felhatalmazást adott egy politikai csoport számára. Óriási a felelősségünk, hogy 1956 októberére gondolva, az 1990-es változás hibáit kijavítva egy 2010-ben kapott felhatalmazással és felelősséggel élve megadjuk ennek az országnak közös munkával a szabadság lehetőségét, a függetlenséget és a boldogulás képességét – hangsúlyozta.

– Azért volt fontos 1956 októbere, mert tudjuk, mi lett volna, ha sikerül a forradalom és a fiatalok áldozatvállalása nem hiábavaló, akkor ennek az országnak az útja másfelé vitt volna. Úgy vélte, igenis van értelme felemelni a szavunkat és a szabadságért küzdeni. Mert az az ország és az a nemzet amelyik képes küzdeni a szabadságáért, az képes változtatni a saját sorsán. A szabadságért való küzdelemnek 2017-ben is van értelme, a nemzeti létünk, a jövőnk igenis összefügg az integritásunkkal, a szabadságunkkal. Ma a szabadságunkat erősítenünk kell, a függetlenségünkért küzdenünk kell. Meg kell tanítanunk a mai fiataloknak, hogy hősiességnek, a haza iránti elkötelezettségnek és a hősiességnek van jelentősége a hétköznapokban, hiszen következményei vannak és van jelentősége a nemzet jövőjét illetően is.

Részlet Lázár János ünnepi beszédéből:

 

A megemlékezésen közreműködtek a helyi iskola diákjai, és Krcsméri Tibor Fúvószenekara. Az ünnepség végén a résztvevők megkoszorúzták az 1956-os emlékművet.

navigate_before
navigate_next