Igazán sokoldalú személyiség Horváth János, a makói SZIGNUM új igazgatója.  A matematika-ének-zene szakos tanár az iskola vezetése mellett kántorként működik, kórust vezet és teljesítménytúrázik. Az ötgyermekes családapa Hódmezővásárhelyről majd mindennap kerékpárral jár át és rendszeresen szervez bicajos kirándulásokat, táborokat.

Szabó Anita – Makó

Bár tősgyökeres vásárhelyi, mégis tiszteletbeli makóinak számít már Horváth János, a Szent István Egyházi Általános Iskola igazgatója. Mint mondja, annyi időt tölt el a munkahelyén, s így a városban is, hogy barátai, ismerősei itt is szép számmal vannak már.

– Úgy is fogalmazhatunk, hogy az egyik településen otthon, a másikban pedig itthon vagyok. Sőt a kettő közötti területet is igen jól ismerem – célzott az új intézményvezető arra, hogy jó időben szinte minden nap kerékpárral jár dolgozni.  A 30 km-es távolságot nagyjából másfél óra alatt teszi meg, ez azt jelenti, hogy hetente akár 240 kilométert is leteker.

– Azon túl, hogy nagyon egészséges a mozgás, közben alkalmas idő ez arra, hogy rendezzem a gondolataimat és áttekintsem a feladataimat. Emellett nagyon szívesen teszem próbára is magam, akár két keréken, akár gyalogosan. Az utóbbi években több, köztük extrém teljesítménytúrán is részt vettem már a barátaimmal – összegzett Horváth János, akinek kitartásához valóban nem fér kétség.

Nyári kerékpáros táborban.

Energikusságának és céltudatosságának nem csupán a sport terén veszi nagy hasznát, de minden bizonnyal a munka területén is, ahol új kihívásoknak is meg kell megfelelnie. Augusztusban nevezték ki a SZIGNUM élére, ahol korábban vezető helyettes volt.

– 25 esztendeje dolgozom itt, jól ismerem a munkatársaimat és a feladatokat, de azért kicsit izgultam az elején. Bár korábban is benne voltam a felelős döntésekben, ám hozzá kellett szoknom, hogy a végső szó kimondása mostantól az én feladatom. Ebben óriási segítséget jelent, hogy számíthatok a kollégákra, bízom bennük és tudom, hogy egy jó közösségre építhetem a munkámat – értékelte az eltelt szűk három hónapot, majd azt is elárulta, hogy ő is érzi a támogatást és elfogadást, ami sokat jelent neki.

Ez nem meglepő, hisz a matematika-ének-zene szakos tanár a tőle megszokott módon, precízen és lelkiismeretesen szervezi az iskolai folyamatokat és tesz eleget egyéb vállalásainak is.

– Az 1988-ban újjáalakult vásárhelyi Szent István Énekkar vezetője vagyok. A plébániai csoportnak is számító 15 fős karral hetente próbálunk és alkalmanként fel is lépünk – lelkesedett a kántorként is működő igazgató-pedagógus, aki sokoldalúságával nincs egyedül a családjában. Édesanyjának több verses- és novelláskötete jelent már meg, öt gyermeke közül a három leány életében fontos szerepet játszik az éneklés és a zongora, a fiúknál a számítástechnika, a történelem és természetesen a matematika.

Horváth János az egyik lányával.

A beszélgetés végén szerettem volna stílusosan logikát találni abban, minek köszönheti azt, hogy bár szeret enni, de ez cseppet sem látszik meg rajta.  Ezt ő a genetika mellett a sportos életmódjának tulajdonította. Mivel kicsit sem válogatós, ezért nehezen tudott az ételek közül kedvencet megnevezni, de végül a resztelt máj és a mákos tészta bizonyultak befutónak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest