Különböző mesterségek és kézműves szakmák mutatkoztak be a József Attila Városi Könyvtárban szombat délelőtt. Az érdeklődő gyerekek és szülők kipróbálhatták a papírfonást vagy éppen a csomózást.

Gajáta Fanni – Makó

Kelemen Gabriella, a gyermekkönyvtár munkatársa a papírfonás fortélyait mutatta be ma délelőtt a könyvtárban. A papírfonás ötletét akkor találta ki, amikor a gyerekeknek különböző kézműves foglalkozást kellett választani. A könyvtáros nemcsak ebben ügyes, hanem a könyvszobrászatban is.

– Az újságpapírt el kell vágni, majd fel kell sodorni, akkor lesz vesszőformájú. Ezen kívül még kell ragasztó és a kezünk, hogy meg tudjuk fonni. Leginkább meglévő könyvekből és az internetről tudunk mintát keresni – mesélte Gabi a kosárka készítése közben. A kas alapfonással készül. – Lehet sablon alapján is dolgozni, hogy ne kerek legyen, hanem négyzet alakú. Az elkészült kosarat be tudjuk festeni, de akár a munka előtt a vesszőket is különböző színűre lehet kenni.

Sánta Evelin a barátnőjével próbálta ki a papírfonást. Evelin szabadidejében szívesen origamizik, így nem volt ismeretlen a kézzel való alkotás.

– Az elején egy picit nehéz volt, de aztán belejöttem. Megvannak az alapok, majd mintha fonnánk, úgy dolgozunk. Régen sokat fontam hajat is, így nem volt bonyolult – mondta a 12 éves lány. Evelin az Almási utcai általános iskolá tanulója, ahol atlétikára is jár. – Ma még ki szeretném próbálni a csomózást is.

Mátó Erzsébet közel két évtizede tanulta meg a csipkeverést és azóta mintegy 60 darab mintát megvalósított már. Délelőtt többen is odamentek hozzá és megnézték, hogyan is kell csinálni ezt a Brüsszelből érkezett technikát.

– Ezt nem szabad összetéveszteni a halasi csipkével, ugyanis azt egyetlen varrótűvel és szállal varrják, míg a csipkeverésnél függ, hogy milyen finom fonállal dolgozunk, milyen a mintánk, mivel akár 100-150 párral vagy akár még többel is készülhet – fogalmazott Erzsike. Egykor horgolt is, majd egy könyvtári kiállításon ismerkedett meg Pesti Katalin munkáival, majd az ő tanfolyamán sajátította el a technikát 1994-ben. – Nem rendelésre készítem, nem adom el. Engem az alkotás az, ami motivál.

Galéria:

Az érdeklődők továbbá kipróbálhatták a csuhéfonást, a szövést és a csomózást is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest