Hagyománnyá vált, hogy a József Attila Városi Múzeum versenyt hirdet a középiskolások számára az 1956-os eseményekkel kapcsolatban. A vetélkedő első helyezettje tanulmányi utat nyer: idén Békéssámsonra, Székkutasra és Hódmezővásárhelyre utazhatnak a nyertesek.

Gajáta Fanni – Makó

Az 1956-os forradalom budapesti eseményeiről sokat tanulhatnak a diákok, azonban a helyi történésekről ritkán esik szó. A múzeum által meghirdetett versenyen a forradalom makói történésekről tudhattak meg többet a makói fiatalok.

– Makóra egy nappal később érkezett a forradalom híre. Nagyon fontos, hogy itt is voltak bátor, vállalkozó szellemű fiatalok. Köztük volt Institóris Ildikó is, aki a Kossuth-szobornál elszavalta a Nemzeti dalt. Békés tüntetést szerveztek a diákok, hozzájuk csatlakoztak a gyári munkások, majd a nap végén, az egykori szovjet emlékmű ledöntésére került sor, amely a mai gimnázium előtt volt található – foglalta össze a makói történéseket Csengeriné Szabó Éva, a József Attila Múzeum múzeumpedagógusa, régésze.

A diákoknak a múzeum állandó kiállításából, illetve az udvaron található szovjet emlékműből kellett feladatokat megoldaniuk. Többek között a tavaly megjelent „A forradalom emlékezete” című könyvből kellett információkat kikeresniük, valamint egy mindenki által ismert vers (Nemzeti dal) és egy mai dal sorait kapták meg összekeverve és helyes sorrendbe kellett őket rakniuk, valamint meg kellett nevezniük a szerzőt. Az állandó kiállításhoz kapcsolódó kérdésekkel is az ’56-os forradalom makói eseményeire helyezték a hangsúlyt.

Loós Dominik is részt vett a vetélkedőn. Bár elmondta, a tananyagban nem tartanak az 1956-os eseményeknél, de ezekkel a feladatokkal megismerhetik az akkori történéseket.

– Bár nem sok mindent tudok erről a forradalomról, kíváncsian várom, hogy mit tanulhatunk ma. Szerintem sokkal több mindent ismerhetünk meg azzal, hogy múzeumba, kiállításokra megyünk, jobban átlátjuk és érdekesebb is – fogalmazott a József Attila Gimnázium tanulója.

Szikszai Zsuzsanna, a múzeum igazgatója elárulta, a 8 fős csapatoknak megéri minél ügyesebben válaszolniuk a kérdésekre: a nyertest idén egynapos kirándulásra viszi a múzeum. A célállomás a székkutasi emlékhely, a békéssámsoni Szabadság Háza és a hódmezővásárhelyi Emlékpont 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó kiállítását is megnézhetik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest