Hírek Térség

Jövőre 5,6 milliárd jut iskolai és óvodai szociális munkára

2020-ra bezárják az összes gyermekvédelmi otthont is. Nagy létszámú intézmények helyett lakásotthonokba és nevelőszülőkhöz költözhetnek az állami gondozásban élő gyerekek.

Nagy Szabolcs – Szeged

– A 2018-as tanévtől minden járásban kötelező lesz az iskolai és óvodai szociális munka, az új szolgáltatáshoz a kormány 5,6 milliárd forintot biztosít – mondta el a szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a szegedi regionális gyermekvédelmi konferencián.

Ennek előzményeiről korábban mi is beszámoltunk, az új feladatra való felkészüléshez a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény is nyert pályázaton 40 millió forintot. Ebből például klubfoglalkozásokat, nyári tábort, rendvédelmi napokat szerveznek, illetve pszichológust, drámapedagógust, higiéniás szakembert biztosítanak az iskoláknak és óvodáknak a pályázatban részt vevő 8 intézményben, a következő tanévtől pedig a járás mind a 15 településén.

 

Czibere Károly a konferencia résztvevőinek beszámolt az elmúlt évek gyermekvédelemben tett kormányintézkedésekről is. E szerint a családtámogatási rendszer folyamatos bővítésének köszönhetően ma Magyarország – GDP arányosan – az OECD átlagának kétszeresét költi a családok támogatására, gyermekjóléti központok számát négyszeresére növelték (így ma minden járásban működik ilyen).

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkártól azt is megtudtuk, fontos lépés az állami gondozásban élők szempontjából, hogy 12 évnél fiatalabb gyermek ma már nem kerülhet nagy gyermekotthonba, csak nevelőszülőkhöz.

Czibere Károly kiemelte:  2018-ban 16 százalékkal emelik a gyámhatóságnál dolgozók ügyintézők, 30 százalékkal a gyermekjogi képviselők és 10 százalékkal a gyermekvédelmi szakértői bizottságokban dolgozók létszámát. 2020-ra pedig a még meglévő 13 nagy létszámú gyermekotthont is bezárja a kormány, mert ez csak nehezíti a mintegy 23 ezer állami gondozásban élő gyermek beilleszkedését a társadalomba. Helyettük kis létszámú lakás otthonokban, illetve nevelőszülőknél lesznek majd elhelyezve.

Az ágazat béremelése is folytatódik majd, míg 2013-ban átlagosan bruttó 143 ezer forintot kerestek a dolgozók, most 212 ezer forintot. Jövőre pedig 230 ezer forint lesz az átlagbér.