Hírek Makó

De mi kerül 5,7 milliárdba a makói uszodakomplexumban?

Tisztázni akarta a makói fürdőfejlesztéssel kapcsolatos félreértéseket, illetve tisztázni az ügyben elferdített kommunikációt a ma délelőtti makói sajtótájékoztatóján Farkas Éva Erzsébet polgármester, Makovecz Benjámin, a Makona Tervező Iroda ügyvezetője és Gerencsér Judit vezető tervező.

Korom András – Makó

Hogy Makovecz Benjámin mit mondott a fejlesztés körüli politikai vitáról, arról itt írtunk. Most nézzük, mi is derült ki, mi került 5,7 milliárdba az uszodakomplexumban, mi lesz, ha a bérek és az építési anyagok drágulásával nem lesz elegendő ez az összeg?

Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, a makói képviselő-testület október 13-i ülésén három ellenzéki képviselő (Zeitler Ádám (Jobbik), Gáspár Sándor (MSZP), Török Miklós (DK) – a szerk.) tartózkodása mellett fogadták el a 8,8 milliárdos fürdőfejlesztést. A tartózkodás a polgármester szerint azt jelenti, hogy ezek a képviselők nem támogatták a város fejlesztését, hiszen a fürdő fejlesztése kihatással lesz Makó jövőjére.

Makovecz Benjámin elmondta: a Makona több mint bruttó 110 millió forintot kapott a bővítés tervezésére, az új könyvtár és környezete megtervezésének a teljes költsége pedig bruttó 186 millió forint volt.

Azt már Gerencsér Judit árulta el, hogy az új uszodakomplexum négyzetméterenkénti ára 312 ezer forint lesz, mely – hangsúlyozta – megegyezik egy családi házéval. A 8,8 milliárd forintos fejlesztési összeg egyelőre becsült költség, hiszen folyamatosan emelkedik a munkaerő és az építési anyagok ára. És eleget kell tenniük annak a hatósági előírásnak is, hogy az uszoda aljára egy 10 centi vastag – a tervezők szerint fölösleges – szigetelést kell beépíteni. Ez utóbbiról nincs olyan szakhatóság, mely kimondaná, hogy nem kell, de 15 millióba kerül.

A sajtótájékoztatón bemutatták azt a diát, mely részletesen tartalmazza az építkezés tervezett költségét. Hozzátették, hogy a pontos költség csak az engedélyes tervek elfogadását követően derül ki. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a bér és az építőanyag költségek emelkedése miatt nem lesz elegendő a 8,8 milliárd, a tervezők azt mondták, hogy ebben az összegben az ilyen esetre elkülönített tartalék is benne van.

A könyvtár tervezése nettó 146 millió 550 ezer, azaz bruttó 186 millió 118 ezer 500 forintba, míg a fürdőbővítésé nettó 86 millió 870 ezer, azaz bruttó 110 millió 324 ezer 900 forintba, azaz összesen bruttó 296 millió 443 ezer 400 forintba került. Egyébként a tervezés költségeinek fedezetére a kormány biztosított 300 millió forintot.