Belföld Hírek

20-23 ezer forintot kapnak novemberben a nyugdíjasok

Jön a nyugdíjkorrekció, a nyugdíjprémium és karácsony előtt lesz Erzsébet utalvány is – jelentette be a mai kormányinfón Lázár János. Más ügyekről is szó esett. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MH-összeállítás

– A kormány október 23-án közös főhajtásra hív mindenkit, akinek fontos a hazája és annak függetlensége – mondta Lázár János a mai kormányinfó elején.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: tegnap este közös vacsorán vettek részt Juncker elnökkel a V 4-ek miniszterelnökei. Ezt Orbán Viktor kifejezetten hasznosnak vélte, hiszen a V4-ek egységesen léptek fel minden kérdésben. Magyarország azt képviselte, hogy Európában nem lehet kettős mérce: amit szabad nyugaton, azt ne tiltsák keleten. Orbán Viktor a leghatározottabb fellépésre kérte az Európai Bizottság elnökét a kárpátaljai magyarság érdekében. A Néppártot, majd az Európa Tanácsot is arra kéri, hogy álljanak ki az ukrajnai magyar, román kisebbségek mellett nyelvtörvény és oktatásügyben, azt követelve, hogy a vonatkozó, hátrányt hozó törvényeket vonják vissza.

A hét fő eseményének az Idősügyi Tanács ülését, s a kormány az idősek ügyében hozott döntéseit nevezte. – Novemberben sor kerül a nyugdíjkorrekcióra, kifizetik a nyugdíjprémiumot. Ezek várható átlagos összege 20-23 ezer forint lesz – közölte. Hozzátette: döntöttek arról, hogy idén is adnak Erzsébet utalványt.

A bevándorlás ügyéről elmondta, az uniós fórumokon a vita a bevándorlás segítéséről vagy annak megakadályozásáról folyik. A közép-európai országok legfőbb követelése, hogy ne legyen kötelező kvóta. – Célkitűzésünk, hogy kialakult társadalmi viszonyaink stabilok maradjanak, ezért elutasítjuk a betelepítést – mondta.

– Mindent el fogunk követni, hogy megakadályozzuk a kötelező betelepítést – nyomatékosította Lázár János, aki a Soros tervről is szólt, mondván Soros György 18 milliárd dollárt adott a migráció elősegítését célzó alapítványainak. Ez fedezheti a migránsok beutaztatását Európába. – Ez a pénz dolgozni fog, támogatja majd azokat, akik meg akarják nyitni Európa határait – hívta fel a figyelmet.

Az Európai Bizottság lezárta a paksi vizsgálatot, s leírta jelentésében, hogy Magyarországnak megéri a paksi atomerőmű bővítése, s az minden uniós feltételnek megfelel.

Lázár János elmondta: az Alkotmánybíróság döntése szerint a Földet a gazdáknak program – melyben 30 ezer gazda vásárolhatott 200 ezer hektár földet – végrehajtása törvényes, alkotmányos és szabályos volt.

Közölte: a Czeglédy ügyben 3 milliárd forint kár érte a diákokat. A hírek szerint Czeglédy Csaba Gyurcsány Ferenc cégeitől többször is kapott pénzt, közte olyantól is, mely uniós pénzt kapott. Lázár arra kéri az Európai Bizottság vizsgálja meg ezt az ügyet.

A kötelező kéményseprés eltörlésével kapcsolatban elmondta, aki meg akarja vizsgáltatni a kéményét, az ingyenesen kérheti továbbra is azt. Az új ház használatba vételének pedig már nem lesz feltétele a fűtési rendszer felülvizsgálata.

Aki dolgozni akar, annak az állam jövőre is biztosítja a munkát, 2018-ban is 175 ezer közmunkahely áll majd a rendelkezésre.