Belföld Hírek

Idősbarát Önkormányzat díjat kapott Makó

Balog Zoltán miniszter az idősek világnapja alkalmából mondott beszédet és adott át díjakat, elismeréseket hétfőn az Uránia Nemzeti Filmszinházban. Az Emberi Erőforrások miniszterétől Farkas Éva Erzsébet polgármester vehette át az Idősbarát Önkormányzat díját. Fotó: Emmi

Összesen 95 pályázat érkezett, ezért idén kétszer annyi, 12 település kapta meg az elismerést, köztük Makó is – mondta Balog Zoltán miniszter az ünnepségen, melyen Czibere Károllyal, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárával,  Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárral és Pogácsás Tiborral, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárával adta át a díjakat.

A makói önkormányzata széleskörű partnerséget alakított ki az idősek érdekeit tömörítő és védő szervezetekkel, annak érdekében, hogy megvalósuljon a vélemények és információk cseréje. A város támogatja a szépkorúak kezdeményezéseit, köztük az országosan ismert makói pótnagymamák gyermektáborát. Az idősek helyzetével kapcsolatos feladatokkal a helyi esélyegyenlőségi programban és az integrált településfejlesztési stratégiában fogalmazták meg, amelyben az idősek kiemelt korcsoportként szerepelnek. A makói önkormányzat idősbarát intézkedései, szociális ellátórendszere, az időseket tömörítő civil szervezetek támogatása révén erősíti a korosztály képviselőinek testi-lelki aktivitását, közösségi szerepvállalását, segítséget nyújtunk ahhoz, hogy lendületben maradhassanak és minőségi életet élhessenek. – hangzott el a méltatásban.

Az egyik legnépszerűbb program a Batyus bál.

A makói képviselő-testülete rendeleteiben figyelembe veszi az idősek anyagi teherbíró képességét, a felmérések alapján specifikus ellátásokat vezetett be, éves költségvetésében forrást különít el a 70 éven felüliek 5000 forintos karácsonyi és húsvéti ajándékutalványára és a nyugdíjas klubok, és egyéb civil szervezetek támogatására. A 65 éven felüliek egyszemélyes háztartása, valamint a kétszemélyes háztartások részére, ahol az egyik tag már elmúlt 65 éves, szemétszállítási díjkedvezményt állapított meg. A városi költségvetésében minden esztendőben külön összeget különítettek el a helyi nyugdíjas klubok támogatására. Ezek önfejlesztő, ismeretterjesztő előadásainak szervezéséhez, hazai és határon túli utazásának, speciális tanfolyamaik megtartásához az önkormányzata tavaly 5 millió forintos keretet biztosított úgy, hogy a Makó Városi Kulturális – Közművelődési NKft. intézményével pénzeszköz átadási megállapodást kötött a feladat végrehajtásának érdekében. A nyugdíjas szervezetek közül kettő egyesületként működik, így ezek a társadalmi szervezetek, alapítványok, egyéb szervezetek támogatásáról szóló rendelet alapján nyújthattak be pályázati kérelmet a tavalyi működésükhöz. Ez alapján 2-250 ezer forint támogatást kaptak. A 13 nyugdíjasokat tömörítő szervezetnek 786 tagja van. Ezek tavaly összesen 936 összejövetelt szerveztek, 33 bel- és külföldi kiránduláson jártak, illetve részt vettek a városi időskorúaknak szervezett közösségi eseményeken, így a  Batyus Bálon, a Makó Napja alkalmából szervezett Bölcskorúak vetélkedőjén, az Idősek Világnapja rendezvényen, valamint az Idősek Karácsonyán.

Az Idősbarát Önkormányzatok díját egyébként Makó mellett az idén Budakeszi, Budapest VI. ker. Terézváros, Budapest IX. ker. Ferencváros, Budapest XXI. ker. Csepel, Csurgó, Eger, Kállósemjén, Kisújszállás, Lengyeltóti, Nagykanizsa és Szekszárd nyerte el.