Hírek Makó

Bene Zoltán író volt a Návay vendége

Rendhagyó irodalom órát tartott a diákoknak a szegedi író, főszerkesztő. Bene Zoltán szerint azért kell olvasni, hogy ne legyünk kiszolgáltatottak, és többet kellene mesélni a gyerekeknek, hogy kifejlődjön a fantáziájuk.

Nagy Szabolcs – Makó

– A Nagy Könyv országos felmérésén, 2005-ben az első tízben szinte kizárólag kötelező olvasmányok voltak. Ez nem azt jelenti elsősorban, hogy ezt olvassák a gyerekek, hanem, hogy nem jutott más az eszükbe – mondta el portálunknak Bene Zoltán, aki szerint a magyar kortárs irodalom ma elég rosszul áll. Úgy véli, egyáltalán nincs benne a köztudatban hazánkban, szemben mondjuk Németországgal, vagy Franciaországgal.

A Návayban tartott, rendhagyó irodalomóráján többek között az írás folyamatáról és Szeged folyóiratnál végzett főszerkesztői munkájáról beszélt, illetve arról is, szerinte miért fontos, hogy olvassanak irodalmat az emberek.

– Azért kell olvasni, hogy ne legyünk kiszolgáltatottak, rabszolgák. Történeteket olvasva lehet megtanulni az elvonatkoztatást, a bonyolultabb ok-okozati összefüggések észrevételét, a szimbólumok megfejtését. A képzelőerő fejlesztésével ezt a való életben is alkalmazni tudjuk, ha döntéshelyzetbe kerülünk, megtanuljuk tervezni a lépéseinket, és nem csak sodródni fogunk – mondja Bene Zoltán.

Az író, főszerkesztő szerint éppen ezért lenne fontos, hogy a gyerekek ne a televízió előtt ülve, mozgóképeken nőjenek fel. Így ugyanis nincsenek rákényszerülve, hogy saját fantáziájukkal képzeljék el, vizuálisan a meséket. Sokkal hasznosabb lenne, ha a szülők olvasnának nekik könyvből, maximum képpel, vagy rajzokkal illusztrálva.

A kecskeméti születésű, de gyermekkora óta Szegeden élő Bene Zoltánnak eddig 14 regénye és novelláskötete jelent meg, legutóbb 2016-ban Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai című műve.