Borbélyné Kardos Andrea is részt vett nézőként a makói mentőállomás mai újraélesztési világnapján. Ő a valóságban élt át egy hasonló életmentő beavatkozást, hiszen májusban őt élesztettek újra a makói mentősök.

Korom András – Makó

Borbélyné Kardos Erika fogászati asszisztens az életét köszönheti a makói mentőállomás dolgozóinak, hiszen ők élesztették újjá, amikor május 24-én a munkahelyén infarktust kapott. Arra emlékszik csak, hogy rosszul lett, azt még tudta, hogy megjöttek a mentősök, akikkel még beszélt. Majd pár percig semmi sem emlékezett. Amikor ismét magához tért, azt kérdezte tőlük, hogy elájult? Kicsit később tudta meg, hogy  megállt a szíve, ezért újra kellett azt indítaniuk. Az esetet először a csapatával Erikához kivonult Börcsök László mentőtiszt mesélte el, még a beteg neve említése nélkül. Azt mondta, nagyon nagy szerencséjük volt, hogy nem kellett messze menniük, s hogy a beteg szíve csupán 20 másodpercre állt le, már a kiérkezésüket követően.

  – Nagyon gyorsan zajlottak a történések, mellkasi fájdalma mellett fulladt, ezért oxigént és fájdalomcsillapító injekciót kapott, megvizsgáltuk EKG-vel is. Közben leállt a keringése, eszméletlen lett, nem volt nyaki pulzusa. A szíve már nem pumpálta a vérét. Azonnal elkezdtük a mellkaskompresszióját, s miután defibrilláltuk, visszaállt a keringése, s a tudata is tiszta volt – mondta el a mentőtiszt.

Borbélyné Kardos Erika most köszönte meg a mentősök munkáját.

Hogy Erika hogyan dolgozta fel a történteket, azt itt hallják:

Persze nem ő volt az egyetlen, aki részt vett a makói mentőállomás mai újraélesztési programján, melyre bárki elmehet, hiszen este hatig zajlanak meg a különféle bemutatók.

Hangai Józseftől, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet kommunikációs munkatársától megtudtuk, ma van az újraélesztés nemzetközi világnapja, mely célja, hogy minél többekkel ismertessék meg az újraélesztés teendőit, lévén a legtöbben hirtelen szívleállás miatt halnak meg. Ha az újraélesztésüket idejében megkezdik, akkor sokakat megmentenek.

Az érdeklődők gyermek és felnőtt újraélesztési bemutatót is láthattak, s számos kérdésükre kaphattak választ. Volt, aki rácsodálkozott arra, hogy mekkorát változtak a módszerek, hiszen annak idején még azt tanulta, hogy rá kell ütni a beteg mellkasára – masszázs helyett.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest