Három korcsoportban vesznek részt a babák és szüleik a makói babaúszáson a Hagymatikumban. Pető Anikó babaúszó oktató, úszóedző és testnevelő tanár hétfő délelőtt tartott órát a makói gyerkőcöknek.

Gajáta Fanni – makó

2006-ban diplomamunkaként választotta a babaúszás témáját Pető Anikó és azóta azzal is foglalkozik. A szakember Makón, Szegeden, Szentesen és Hódmezővásárhelyen is tart órákat a kicsiknek és szüleiknek. Három korcsoportban (3-12 hónapos korig, 1-2 éves korig, 2-4 éves korig) foglalkozik a gyerekekkel. A babáknak és szüleinek játékos, mondókás feladatokkal készül, amelyet a kicsik nagyon élveznek

Az úszás jót tesz már ilyen korban, ugyanis nemcsak a mozgás kialakulásában segít, hanem erősíti az immunrendszert, az izomzatot, a szívet és a tüdőt is. A babaúszás jó alapokat ad a további úszáshoz, de a szakember elmondta, ehhez rendszeresen kell járni erre az oktatásra is. Anikó hozzátette, a babák bátorsága változó.

– Mi felnőttek is különbözőek vagyunk, ezért amikor egy baba elkezdi az úszást, akkor meg kell őt ismernem. Pár alkalom kell ehhez, amire kiismerem. Vannak bátrabbak, érzékenyebbek, de ez az óra folyamán kialakul és megismerem őket. A foglalkozást úgy próbálom alakítani, hogy mindenkinek megfelelő legyen – fogalmazott Anikó és hozzátette, a munkáját Szabó Renáta segíti azzal, hogy két csoportban tudnak foglalkozni a gyerekekkel.

Mágori Edit kislányával, Varga Bodza Virággal már közel 8 hónapja vesz részt Anikó óráin. A fiatal anyuka elárulta, az első úszás után 4 órát is tud aludni a kis Bodza és azóta a fürdetés is élvezetesebb. Bár utána már nem lehet a szobában fürdetni a kicsit, mert pancsolás lesz a vége.

– A tapasztalatom az, hogy a babaúszás után kezdődött meg az összes nagy mozgás: az ülés, a mászás és később a járás is. Nagyon szépen és biztonságosan halad. Illetve, nagyon leköti a figyelmét is. Otthon a mondókás, játék összeszedős feladatokat mi is gyakoroljuk – mesélte Edit. Az anyuka gyerekként versenyszerűen úszott. – Az első alkalommal olyan 20 perc alatt nagyon kifáradt Bodza, az öltözőben megetettem, de felöltöztetni már nem tudtam, mert elaludt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest