A nyolcadik amatőr színjátszó találkozónak adott otthona ma a Kelemen László Művelődési Ház. Csanádpalota és Csíkpálfava ez alkalommal kötött testvértelepülési megállapodást. A világot jelentő deszkákra a helyiek és az erdélyiek mellett szegedi és makói társulatok is felléptek.

Forró Flóra – Csanádpalota

A VIII. Nemetközi Amatőr Színjátszó Találkozót megelőző ünnepi testületi ülésen testvértelepülési megállapodást kötött Csanádpalota és Csíkpálfalva.

Idén három vendégcsoport fogadta a meghívást, a szegedi Délikert Színház, a Makói Teátrum illetve a Erdélyből a Csíkcsomortáni Lármafa Színjátszó Csoport. Varga Norbert, a Makói Teátrum vezetője Rejtő Jenő Csontkomédiáját hozta el Csanádpalotára. – Első alkalommal járunk itt, februárban alakultunk, és a ezt a tizenhat szereplős darabot játsszuk el. Most elsőként Makón kívül. Minden színházba szeretnénk eljutni, a régióban elég fontos tartjuk Kelemen László nevét, így szeretnénk magunkat minél több helyszínen megmutatni.

Borovics Tamács, a Szegedi Nemzeti Színház Kaszás Attila-díjas színművésze a zsűri tagja elmondta: – Az amatőr színészt az különbözteti meg a profitól hogy a profi pénzt kap azért amit csinál, viszont az amatőr lelkesedésből teszi, és ez nagyon sok mindent megmagyaráz. Nagyon büszke vagyok rá, hogy olyanok akiknek civil foglalkozásuk van a szabadidejüket,az energiájukat és pénzüket arra áldozzák, hogy önmaguk és mások szórakoztatására létrehozzanak előadásokat. Ez maximális tiszteletet érdemel. Mi nagyon kiváltságos helyzetben vagyunk, mert semmilyen felelősség nincs a vállunkon, mint nézők vagyunk jelen, és néhányszor leesik az állunk attól, amiket látunk.

Hasonlóan vélekedett Gömöri Krisztián a Szegedi Nemzeti Színház tagja és a találkozó másik zsűritagja: – Végig izguljuk a fellépőkkel ezt az egész napot, vannak bizonyos emberi pillanatok és ezekért a pillanatokért érdemes élni, ugyanakkor nagyszerű dolognak tartom, hogy ezek az előadások, az amatőr színjátszás gyönyörűsége, összetartanak közösségeket. Ez fantasztikus dolog – mondta.

A délelőtti előadások után a Kelemen Emlékparkban koszorút helyezett el az első magyar nyelvű színház megalapítója és igazgatója sírjára Borovics Tamás és Gömöri Krisztián, majd Nyergesné Kovács Erzsébet Csanádpalota és Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest