Hírek Térség

A szerencse napján bingóztak a Szegedi Vakok Otthonában

40 pszichiátriai beteget és 82 fogyatékkal élőt ápolnak az intézményben, többségében időseket. Minden péntek 13-án külön foglalkozással is készülnek a dolgozók a szerencse, balszerencse és babonák témájában.

Nagy Szabolcs – Szeged

– Nagyon fontos, az ellátottjaink állapota miatt, hogy megszokott napirend legyen, ami biztonságot ad számukra – vezet be az SZGYF Csongrád Megyei Napsugár Otthon egyik szegedi részintézményének életébe Kecskés Marianna.

A Szegedi Vakok Otthonának megbízott részlegvezetőjétől megtudtuk számos lehetőségük van az ellátottjaiknak arra, hogy nyugodt körülmények között, kellemesen töltsék el idejüket.

Az intézménybe jár népdalkórus, van lehetőség a hitélet gyakorlására, és a Tappancs Alapítvány is tart itt kutyaterápiás foglakozást. A délelőtti órák általában csoportos és egyéni fejlesztő foglalkozásokkal telnek, a kora délutáni csendes pihenőt követően is tartanak kis csoportokban például felolvasásokat könyvből, újságból.

– Az ünnepeket, hagyományokat mindenki szereti megélni, az ellátottjaink is. Főleg azoknak nehéz ez, akik mögött nincs támogató családi háttér. Az intézményben a jeles alkalmakra külön rendezvényeket, foglalkozásokat szervezünk, amire nagyon készülnek a kollégáim – mondja a részlegvezető.

Ilyen alkalom a péntek 13. is, amelyen a vetélkedők, játékok mellett az ehhez a naphoz fűződő hagyományokról, babonákról beszélgetnek az itt élők, megemlítve saját, személyes történeteiket is.

– A játékokat, a szórakozást nagyon szeretik az ellátottjaink, legyen az bármilyen is. Az ezekben használt készségek, képességek a szinten tartáshoz nagyon fontos, hogy megmaradjanak. Így elő lehet hívni azokat az emlékeket, amit másként magukban tartanak, ezzel az otthonlakók egymás közötti kommunikációja is könnyebb lesz – mondta el portálunknak Márton Andrásné fejlesztő pedagógus.

Ezen a napon az itt élők bingót is játszanak, illetve aki szeretne lottót is tölthet ki. Sőt a dolgozók még egy fekete macskával is kedveskedtek az időseknek.