Színes Térség

Tízezer felett jár a palotai gyufagyűjtemény

Magyar István több mint harminc éve gyűjti a dobozokat, mostanra mintegy hatvan országnál jár. Külföldön élő magyarokat keres meg, azt mondja soha nem utasítják vissza.

Nagy Szabolcs – Csanádpalota

– Mivel nem volt lehetőségem utazgatni, ezért azt terveztem, hogy a gyufák által járom be a világot – mondja a csanádpalotai Magyar István. A gyűjtő eddig már több mint három évtizedet szánt erre az életéből, mintegy 60 országból vannak dobozai.

– Kint élő magyarokat keresek fel elsősorban, illetve konzulokat. Büszke vagyok rá, hogy soha nem utasítottak még vissza. Általában hazahozzák nekem Magyarországra, mivel a nemzetközi postán a tűzveszélyessége miatt csak nagyon szigorú feltételekkel lehetne küldeni, úgy meg már értéktelen lenne számomra –tudtuk meg Magyar Istvántól.

A csanádpalotai férfi mindenkivel tartja a kapcsolatot, aki egyszer már küldött neki gyufásdobozt, azt mondja nagyon mély baráti kapcsolatai alakultak ki, annak ellenére, hogy szinte soha nem találkoznak személyesen.

Bár a nála lévő országok dobozai közül nem tud kiemelni egyet sem, mindegyikre nagyon büszke, több ország esetében is nagy volt a kihívás, például Kenya, Venezuela, vagy Dél-Afrika, utóbbit már majdnem fel is adta. Magyar István szerint sok olyan ország van, ahol nagy hagyománya van a gyufagyártásnak, ehhez méltóan gyönyörű sorozatokat adnak, ilyen például Svájc is. Természetesen a magyar darabokból is van szép számmal, első dobozai az 1940-es évekből származnak.

A csanádpalotai Helytörténeti gyűjtemény épületében október 31.-ig kiállítása is van. Erre készülve megpróbálta összeszámolni mennyinél is jár a gyűjteménye, akkor 10 ezer 174 darabig jutott, ám azt mondja azóta is érkezett már néhány darab.

Magyar István szerint, bár sokat kell várnia egy-egy új gyufásdobozra, mégis nagyon megéri, ezért ameddig csak él, nem szeretné abbahagyni szenvedélyét. Mostanra pedig tervének megfelelően tényleg eljutott odáig, hogy a dobozokkal bejárta a világot.

navigate_before
navigate_next