Makó Térség

3 millióval támogatna Makó 3 hagymatermesztőt – szavazóval

Maximum három makói hagymatermesztőt támogatna a város fejenként 3 millió forinttal, hogy az egykor népszerű makói hagyma termőterülete ne csökkenjen tovább. A hónap végéig lehet pályázni. A makói hagyma hiába tartós, de két évig terem és öntözővíz igényes is.

Korom András – Makó

Az évtizedek alatt töredékére csökkent hagymatermesztést támogatja a makói önkormányzat azzal a pályázattal, melyen október 31-ig lehet indulni. A város – a kiírás szerint legfeljebb 3 hagymatermesztőt támogatna fejenként 3-3 millió forinttal. A feltételek közt szerepel, hogy a pályázónak – fedezetként rendelkeznie kellene egy legalább 3 milliót érő, forgalomképes ingatlannal.

A pályázónak nem lehet köztartozása, legalább öt éve őstermelői igazolvánnyal kell rendelkeznie, kell Makó közigazgatási területén belül elhelyezkedő saját tulajdonú vagy bérelt, legalább fél, legfeljebb 3 hektár olyan földterület, melyen hagyományos dughagymás termesztési módszerrel vörös-, és/vagy fokhagymát termel. És természetesen vállalja, hogy a támogatás elnyerése esetén ezt, legalább ugyanakkora földterületen minimum 3 éven keresztül tovább folytatja.

Az elnyert hárommillió forintból – annak kifizetését követő egy éven belül – új vagy használt mezőgazdasági gép vásárlására vagy új vagy használt öntözési technika vételére vagy hűtőház, kiszolgáló infrastruktúra létesítésére, fejlesztésére vagy mezőgazdasági termelésre alkalmas, illetve azzal kapcsolatos ingatlan vásárlására fordíthatja. További feltételek itt.

A makói hagymatermesztés mélyrepülése egyébként évtizedek óta tart. A megyében manapság alig ezer-ezerötszáz hektáron termesztenek vöröshagymát, évtizedekkel ezelőtt több, mint a hatezer hektáron tették. Közben majdnem teljes egészében eltűnt az eredeti, kétéves, azaz dughagymás vöröshagyma és a magról vetett fajtákkal is szinte csak becsületből foglalkoznak már a gazdák. Hogy a jövőben ismerik-e majd például a makói bronzot és a makométát jelenleg senki sem tudja.

A hagymakertészek szerint akkor lehet újra versenyképes a makói hagyma, ha lesz olyan fajtája, ami heltáronként 4-500 mázsát terem, de a vízigények növény termeléséhez növelni kellene az öntözhető területeket, ugyanis jelenleg a megyei termőterületek alig több mint tizede öntözhető.

Feltámad-e a makói hagymatermesztés?

One Response

  1. A kutató intézet nélkül már sohasem támad fel a makói hagyma. 30-35 éve még lett volna lehetőség, mert a bajok már akkor is fennálltak és láthatóak is voltak. Akkor még ment a szekér, de a bevételekből alig lett visszaforgatva pénz a kutatás-fejlesztésre. Ha az állam be is indítaná a kutatót, akkor is kéne vagy 15 év a sikerhez. Sok-sok pénz és munka lenne egy holland hagymákhoz fogható makói magról vetett fajtát létrehozni. A dughagymás makói hagyma meg teljességgel reménytelen helyzetben van. Aki ma sikeres hagymatermesztő Magyarországon az legfeljebb nosztalgiából foglalkozik a makói fajtákkal, de megélni a holland fajtákból tud.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.