Makó Színes

Másolják és illusztrálják is a Bibliát Makón

Egyedülálló ötletet valósít meg a Makó-belvárosi katolikus egyházközség. Nem csak lemásolják, de saját illusztrációkkal is ellátják a szentírási részeket. „A mi Bibliánk” akcióban már elkészült öt kötet és Adventre várható a hatodik is.

Szabó Anita – Makó

Két esztendeje valósult meg Benyik György szegedi plébános kezdeményezése, amely során a Szent Gellért plébániaközösséghez csatlakozók lemásolták a Biblia szövegét. A kéziratot zarándokcsoport vitte el a Vatikánba és adta át Ferenc pápának.

–  Innen ered a mi alapötletünk, azzal kiegészítve, hogy mi nem csak leírjuk, de egyedi illusztrációkkal is díszítjük a szentírási sorokat. 2015 húsvétján indult útjára a projektünk, és a nagyobb egyházi ünnepek jelentik a másolási időszakok állomásait. A felhíváshoz mindig sokan kapcsolód és ennek köszönhetően már teljesen elkészült a négy evangélium és az Apostolok Cselekedetei rész is – tudtuk meg a „A mi Bibliánk” akció szervezőjétől, Nyúl Patrícia M. Fidelis nővértől.

Fidelis nővér a projekt koordinátora.

Az öt könyvet beköttették és így hozzáférhetővé váltak a közösség tagjai számára. – Egy saját állvány készült a tárolásukra, felül mindig a legfrissebb darabbal. Itt lehet a többit is megtekinteni, illetve hétvégenként egy-egy család mindig haza is viheti azokat, hogy otthon is tudják lapozni akár a legkisebbeknek is. A legfontosabb célunk az volt, hogy olvassák, forgassák a Bibliát – mondta a Boldogasszony Iskolanővérek rendjének tagja.

A szerzetes a koordinátora a hatalmas vállalásnak. Ő jelöli ki az egyes részeket és osztja szét az önként jelentkezőknek azokat. Természetesen mindent precízen felír, hogy utána az összegyűjtésnél is tudja, ki mit vállalt. A másolásnak szigorú szabályai vannak, hogy egységesek legyenek a lapok. – Ilyen például, hogy pontosan kell a fejezet- és versszámokat is jegyezni, valamiképpen díszíteni kell a részletet és aláírni, hogy látható legyen, ki készítette – tudtuk meg a nővértől.

navigate_before
navigate_next

A makói közösség jelenleg Szent Pál apostol nagyobb leveleit veti papírra adventig, amely feladatot 88 család között osztották szét. Ha ez elkészül karácsonyig, utána már csak a többi páli és a zsidókhoz írt levél, valamint a Jelenések könyve marad, hogy elkészüljön a teljes, illusztrált Újszövetség. Az, hogy az Ószövetséget is elkészítik-e ilyen módon, még nem tudják, de látva az egyházközség lelkesedését, ez majdnem biztosra vehető. 

Az országban feltehetően egyedülálló vállalás elkészült könyvei nem csupán nyomtatott formájukban tekinthetőek meg, de elektronikusan is a Szent István Király Plébánia honlapján, a www.makobelvaros.hu oldalon.