Hírek Térség

Második lett a Návay a haditornán

Tizennégy csapat vett részt a Honvédelmi Minisztérium Országos Haditorna Versenyének megyei döntőjén, Szegeden. Makóról két középiskolás csapat érkezett, egyik sem ment haza üres kézzel (a borítóképen a Návay csapata).

Nagy Szabolcs – Szeged

Váltófutás gumiból készült gépkarabéllyal, lövészet, egészségügyi feladatok. Többek között ezekben mérték össze tudásukat és állóképességüket azok a középiskolások, akik részt vettek a haditorna versenyben. Makóról két iskola nevezett, a Návay csapata éremmel térhetett haza.

– Eléggé megterhelő volt, én abszolút elégedett vagyok az eredményünkkel. Tavaly a mi iskolánkból ezen a versenyen harmadik lett a csapatunk, túlszárnyaltuk őket. Az volt a cél, hogy legalább dobogósok legyünk – mondja a 12. B osztályos Frank Boldizsár.

A másik makói csapat a Juhász Gyulából érkezett, bár ők nem lettek dobogósok, de az egészségügyi feladatokban kiemelkedően teljesítettek, ezért különdíjat kaptak a diákok.

– A feladatok elég nehéznek bizonyultak, például a lövészet. Tudtunk rá gyakorolni, de nem úgy sikerült ahogy akartuk, a váltófutásban viszont a csapatmunka teljesen jó volt. Szerintem elégedettek lehetünk – mondta el portálunknak a 12. A-s Varga Roland az eredményhirdetés után.

A makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola csapata

Az Országos Haditorna Versenyt a Honvédelmi Minisztérium szervezi, a megyei döntőkből egy-egy csapat jut tovább, akik jövő áprilisban Budapesten mérhetik majd össze a tudásukat.

– Körülbelül 13 éve szűnt meg a sorkatonai szolgálat Magyarországon, így a fiataloknak nagyon kevés információja van a katonaságról. Ezzel a versennyel a honvédelmet, a sportot és az egészséges életmódot egyaránt szeretnénk közelebb hozni a diákokhoz. A másik cél, hogy amennyiben kedvet kapnak hozzá, vállaljanak szerepet a honvédelemben később, akár önkéntesként, akár szerződéses formában – tudtuk meg Pontyik Pál századostól, a Szegedi Toborzó Iroda toborzótisztjétől.

Az első és harmadik helyen hódmezővásárhelyi csapatok végeztek, az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Németh László Gimnázium és Általános Iskola csapatai. Az első helyezettnek Csongrád megye kormánymegbízottja adta át a díjakat.

–  A honvédelem ügye mindig kiemelt jelentőségű, ám nehezen megfogható a hazafiasság, a helytállás, a csapatszellem fogalma és értéke. Ezen a tornán ezt közvetítjük a fiatalok felé. Én azt látom, hogy ez egy nagyon jó hangulatú verseny, és örülök, hogy növekszik azoknak az iskoláknak a száma, akik szeretnének részt venni rajta – mondta el portálunknak Juhász Tünde.

A megyei döntőben az érmek és serlegek mellett a díjazott csapatok oklevelet, társasjátékokat, és a haditorna emblémájával díszített hátizsákokat is kaptak.

navigate_before
navigate_next