Hírek Makó

Csak minden ötödik makói gyereknek kérték a bárányhimlő elleni oltást

Még májusban döntött arról a makói képviselő-testület, hogy 5 millió forintot különít el a költségvetésből a bárányhimlő elleni védőoltásra, hasonlóan a tavalyi évhez. A vakcinát decemberig lehet igényelni.

Gajáta Fanni – Makó

A megkérdezett szülők többsége nemmel válaszolt arra, hogy beadatták-e gyermekének, gyermekeiknek az ingyenes bárányhimlő elleni védőoltást. Információnk szerint a tavalyi évhez hasonló, idén is az érintett családok 20 százaléka élt az ingyenes védőoltás lehetőségével. A háziorvosok közül Kiss Ivánka doktornőnél igényelték a legtöbbet, szám szerint 30 vakcinát igényeltek a körzetében.

Czagány Dorisz kislánya, Rácz Hanna Luca is átesett a bárányhimlőn. Az édesanya elmondta, bár a nem kötelező védőoltásokat is kérik a háziorvosoktól, ezzel a lehetőséggel nem éltek.

Hanna Luca mosolygósan vette a bárányhimlő akadályát.

– Ez volt az egyetlen olyan oltás, amelyet az egyik orvos javasolt, a másik nem. Az egyik orvos szerint jobb megelőzni a bárányhimlőt és annak szövődményeit, a másik orvos szerint az oltás ellenére is elkaphatja a gyermek a himlőt, csak annak lefolyása rövidebb lenne. Mi végül nem kértük – fogalmazott Dorisz. Hanna végül az év elején esett át a bárányhimlőn, amely mindössze 2 hétig tartott. – Az első 3 napon lázas volt, utána már csak a hólyagok maradtak, amire hab alapú krémet kaptunk és szinte egyáltalán nem viszketett. Túlestünk rajta, minden további szövődmény nélkül.

Már mindenki átesett a himlőn.

A háromgyermekes Szabóné Ambrus Ivett sem igényelte az ingyenes védőoltást, mert mire odaért a képviselőjük az erről szóló tájékoztatóval, már fel is gyógyultak a bárányhimlőből.

– Gyakorló édesanyaként az első gyermekemnek, Hannának nem kértem a védőoltást, de nem lett semmi szövődménye a himlőnek. Bencénél és Barnánál már örültem, hogy egymástól elkapták két hét eltéréssel – mondta az anyuka. – Én csak a kötelező védőoltásokat adatom be a gyerekeknek.

Az önkormányzattól megtudtuk, összesen 75 gyermek számára rendeltek 150 db oltóanyagot. Az oltóanyagok, mivel hűtést igényelnek a házi gyermekorvosoknál vannak, beadásuk folyamatosan történik. Az oltási program 2 oltásból áll melyek beadása között legalább 6 hétnek el kell telnie. A védőoltási programot 2017. december 31-ig folytatják, így a jogosult gyermekek szülei még mindig jelentkezhetnek az oltásért az önkormányzatnál vagy házi gyermekorvosuknál.