Hírek Térség

Apátfalváról kap majd a jó ivóvizet Csanádpalota

– Önök ugyanazt a vizet isszák ma is, amit 30-40 éve, hiszen az ivóvízminőség-javító program nem fejeződött be, az uniós vizet nem engedték rá a hálózatra – mondta tegnap este a palotai fórumon Szabó Sándor, a makói polgármesteri hivatal jegyzői iroda vezetője.

Korom András -Csanádpalota

Szabó Sándor, aki az ivóvízminőség-javító program állásáról tájékoztatta az érdeklődő helybélieket, az is elmondta, hogy a térség polgármesterei felelős döntést hoztak akkor, amikor program által produkált, de nem megfelelő vizet nem engedték rá a hálózatra. Csak érzékszervi kifogás lehet a jelenlegi víz ellen – utalt annak szagára és sárgás színére – de egészségügyi nem.

Elmondta, hogy bár másfél milliárd forintot költöttek el a program során, ám az uniós szabványnak megfelelő minőségű ivóvizet eddig csak a nagyéri tisztító tudta produkálni, (így Nagyér, Pitvaros, Ambrózfalva és Csanádalberti lakói már azt ihatják – szerk.)

A többi településen az új vizet – annak pseudomonas aeruginosa baktériumfertőzése miatt – nem juttatták el a fogyasztókhoz. (A helyzetről itt olvasható korábbi írásunk.)

Szabó Sándor elmondta, az Európai Unió a korábbi 3,1 milliárdos támogatás után, a kormány 559 milliót adott a probléma megoldására, de kiderült, hogy ez az összeg nem lesz elegendő, így az ivóvíz társulás újabb 1 milliárdos kormánysegítséget kért.

A tájékoztatón jelenlévő Szentgyörgyi László, az Alföldvíz ivóvíz divízió vezetője elmondta: Apátfalváról kapja majd az előírásoknak megfelelő ivóvizet Csanádpalota, s akkor az nem csak az uniós szabványoknak fog megfelelni, de érzékszervi problémát sem okoz majd. Hozzátette: a palotai víz jelenleg is iható, a minőségével kapcsolatos észrevételeket csak az országos média fújta fel.

Szentgyörgyi László (jobbról) szerint a 30-50 éves csövekből felszabaduló lerakódások is okozzák a csapvíz sárgás színét.

Mindenkit megnyugtatott, hogy a palotai csapvíz minőségét akkreditált laboratóriumban folyamatosan ellenőrzik, s jelenleg Kövegyről jön a palotai víz nagy része, de a fogyasztás mennyisége miatt azt keverni kell a palotai, magasabb arzéntartalmú kútéval. A vízellátással, illetve vízminőséggel kapcsolatos bejelentéseket a 80-922-333-as számon várják.