Makó Sport

Varga Réka: “Az úszás megtanított arra, hogy soha ne adjam fel”

Óvodásként kezdett el sportolni és jelenleg az ország hat legjobb uszonyos úszója közé tartozik korosztályában Varga Réka. Középiskolai tanulmányai miatt ősztől Szegeden folytatja a felkészüléseit, de nagyon hálás a Makói Úszó Klubban töltött tíz esztendőért.

Szabó Anita – Makó

Elég mozgékony kisgyerek volt Réka és a szülei kerestek számára olyan hasznos elfoglaltságot, amivel le tudja kötni az energiáit.

– Először aerobikoztam, de igazán az úszás jött be. Sokszor voltunk a helyi fürdőben és a Maros-parton is a családommal, ezért nem volt ismeretlen ez a közeg számomra. Szeretek mindent, ami vele kapcsolatos, a vizet, a gyorsaságot és magát a mozgást is – lelkesedett Réka, aki öt esztendős korában ismerkedett meg ezzel a sportággal, Kanderné Németh Györgyi foglalkozásain. 

Később a Makói Úszó Klubban figyeltek fel a tehetségére és itt kezdett el versenyszerűen úszni. A felkészülését Kiss Tibor és Gruberné Bencze Erika segítette, az erőnléti edzéseken az utóbbi két évben pedig Kaszab Zsolt. Mindhármukkal nagyon szeretett közösen dolgozni, folyamatosan ösztönözték őt a még jobb teljesítményre. Ennek az összhangnak a bizonyítéka, hogy az eltelt tíz esztendőben számos kiváló eredményt ért el Réka.

Réka edzőjével Gruberné Bence Erikával.

– Válogatott kerettag lettem, országos bajnoki címet értem el, világtalálkozókon indulhattam el és sokszor álltam dobogóra – összegzett a 15 esztendős versenyző, aki az elért helyezések mellett nagyon fontosnak tartja azt is, amit emberileg kapott a sporttól. – Nagyon sok barátot szereztem, egészséges életmódot folytathatok és küzdeni tudok a céljaimért. Arra tanított meg a versenyzés, hogy soha ne adjam fel. Ha nem sikerül valami, akkor pedig tanuljak belőle és előre nézzek – mondja céltudatosan, majd azt is hozzáteszi, hogy ezeknek a leckéknek és a kitartásnak nagy hasznát vette a tanulmányai során is.

A SZIGNUM-ban volt általános iskolás, és ugyan jó eredményeket ért el, de a napi edzések miatt mindig csak este tudott tanulni. Sokszor érezte magát kimerültnek, ám mint mondja, mindig úgy érezte, megéri áldozatot hozni az álmaiért.

– Az edzőim motiválására a búvárúszással kezdtem el komolyan foglalkozni és ebben jelenleg a felszíni távokat érzem igazán magaménak. Most az ifjúsági válogatott tagja vagyok, tehát korosztályomban az ország hat legjobb sportolója közé tartozom. Jövőre már a juniorok között versenyezhetek. Szeretnék vébére vagy Európa- bajnokságra kijutni, de ehhez még nagyon sokat kell edzenem – avatott be terveibe Varga Réka, amelyek megvalósulásában a családja is támogatja és örömmel meséli, hogy mindenki nagyon büszke rá.

Erre minden okuk megvan, hisz a makói tini az idei évtől a Dugonics András Piarista Gimnázium sport szakán tanul. Az edzéseit így a Muréna Szegedi Úszó és Búváklubban folytatja tovább, ahol Kanyó Dénes irányítja a felkészülését. Makói színekben ugyan most hétvégén versenyzett utoljára, de arról biztosított, hogy soha nem felejti el az itt töltött időt és nagyon hálás a kapott jó alapokért. Bízik abban, ha a versenyzést valamikor abba is hagyja, a sport mindig az életének a része fog maradni.