Hírek Makó

Leszoktatná a dohányzásról a diákjait a JAG

Dr. Fejes Kinga fül-orr-gégész, adjunktus tartott előadást ma délelőtt a József Attila Gimnázium tanulói számára a dohányzásról, a következményekről és a leszokásról. Az előadó elmondta, a cigarettázással valamit pótolni szeretnének a diákok és a felnőttek egyaránt.

Gajáta Fanni – Makó

A József Attila Gimnázium tanulónak 5 százaléka dohányzik. Bár ez a szám alacsonynak tűnik, azonban még mindig sok: az iskolának az az egyik célja, hogy egyetlen diák se gyújtson rá. Ezért is hívták meg dr. Fejes Kinga fül-orr-gégészt, adjunktust, aki a dohányzás káros hatásairól is beszélt.

A statisztikák szerint 100 emberből mindössze egy tudja letenni végérvényesen a cigit, ezért a fül-orr-gégész úgy gondolja, az ő dolga egy rá nem szokást elősegítő program kialakítása. Olyan információkkal látja el a diákokat, amely során dönteni tudnak, hogy megéri cigizni, vagy sem.

Elmondta, a diákok elgondolkoznak egy-egy negatív hangvételű történetnél, amely a dohányzás miatt következett be, azonban ez is olyan, mint egy baleset látványa: akkor megtorpanunk, pár napig komolyan vesszük a sebességet, de aztán minden visszatér a rendes kerékvágásba. A JAG-os tanulók között is voltak, akik jelezték, hogy letennék a dohányzást – innen már csak tőlük függ, mondta a doktornő. A 17 éves Rozgonyi Eszterre hatással volt az előadás és mindenképpen elgondolkozik, hogy letegye a cigit.

– A gondolat már régebb óta megvan, de sosem jutottam el odáig, hogy megvalósuljon. A történetek tanulságosak voltak – mesélte a lány. Elmondta, rá teljesen igaz, hogy valamit pótolni szeretett volna a cigivel. – A szüleim tudják, hogy dohányzok, de közös dohányzások nincsenek, mint amelyek az előadáson elhangzottak. Anyukám nem örül neki, hogy cigizek, de elfogadja.