A Tulipán utcai óvodások a Maros-parton töltötték a délelőttöt, hogy felfedezzék a természetet. A foglalkozás már három éve van jelen az intézmény életében, amelynek programját Koczkás Anikó dolgozta ki.

Gajáta Fanni – Makó

Koczkás Anikó, a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézményének vezetője egy különleges foglalkozás alapelveit alkotta meg. Jelenleg a Makói Katolikus Általános Iskola és Óvoda Tulipán Utcai Óvodájának gyerekei vesznek részt a „Csivitelő” programban, mely kedd délelőttönként zajlik immáron harmadik éve. Az idei tanévtől a középső csoportosok is csatlakoztak a foglalkozáshoz és – a program vezetőjének tervei szerint – a szakszolgálat szeretné az összes Tulipán utcai óvodás gyermeket is bevonni ebbe.

– A tapasztalati tanulás az élménypedagógia egy módszere. Célunk az, hogy a gyerekek minél több érzékszerven keresztül tanuljanak, szerezzenek tudást, ismeretet, játékos feladatok által. Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy egyfajta közösség alakuljon ki. Nem csak tudásuk bővül, hanem társas készségeik is erősödnek. Nagy jelentősége van a természeti környezetnek, hiszen saját komfortzónájukból kimozdítva az ovisokat, hatékonyabb a fejlesztés – fogalmazott Koczkás Anikó.

Az esélyegyenlőség jegyében került kiválasztásra a Tulipán utcai óvoda. A Csivitelő óvodásokkal nemcsak gyógypedagógusok foglalkoznak, hanem gyermekpszichológus is.

Az ovisok sok új élménnyel találkoztak már, a mai programon pedig mókust is láthattak. A legtöbb gyermeknek nem ismeretlen a természet és az élővilág sem, hiszek sokuknál megtalálhatók a kutya, a macska és különböző virágok is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest