Hírek Makó

140 ezres számlát kaptak a roma önkormányzat elnöki okostelefonjára

Száznegyvenezer forintot kellett befizetnie Makó Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak a Vodefonnak, miután az ekkora összeget számlázott ki a Gilingerné Ráday Krisztina által használt szolgálati, értsd nemzetiségi önkormányzati telefonhasználat után. Az önkormányzat a számlát befizette, s zárt ülésen járult hozzá, hogy az elnök azt részletekben törleszthesse nekik.

Korom András – Makó

Bár a városban 600 ezres kifizetetlen számláról terjed a szóbeszéd, a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője szolgálati készüléke után “csak” egy 140 ezres számlát küldött a szolgáltató, azaz a Vodafone. A kisebbségi önkormányzat az összeget befizette.

A telefonszámla ügye a roma kisebbségi önkormányzat október 6-i ülésén zárt napirendi pontként is szóba került Gilingerné Ráday Krisztina ezzel kapcsolatos részletfizetési kérelme, mely lényege, hogy az elnök, az által használt mobil számlája ellenértékét részletekben fizeti be a roma kisebbségi önkormányzatnak.

– Felvettük a Vodafone-nal a kapcsolatot a telefonszámla ügyében, ugyanis az emelt díjas szolgáltatást számlázott ki száznegyven-egykétezer forint értékben. Ezek az emelt díjas számok egyébként le van tiltva a készülékről – árulta el Gilingerné Ráday Krisztina. A makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátette: természetesen reklamáltak a telefontársaságnál, s az majd megvizsgálja, hogy jogos, volt-e a követelésük vagy sem, s ha nem, visszafizeti az összeget.

Az elnök elmondta, fogalmuk sincs, hogy mi is csinálhatott ekkora számlát a telefonján, úgy vélte valami vírus okozhatta. Már azért is, mert nem csak az emelt díjas hívásokat, de a vásárlásokat is letiltatták erről a számról.

+++

De mik azok az emelt díjas hívások?

Nem csak a szextelefonra kell gondolni, hiszen számos más jellegű szolgáltatás is elérhető, igaz szintén borsos számlát okozó telefonszámon. Ilyenek például a különféle tévés jósműsorok, de ilyenek például az adománygyűjtő számok is.

Vannak olyan ötjegyű számok, melyekre egy SMS-t küldeni darabonként 500 forintba is került, s olyan, általában 90-es és 91-es körzetszámú telefonszámok, melyet hívása darabonként akár  5000 forint is lehet. És hallottunk már olyan vírusokról is, melyek az okosmobilra telepedve titokban küldözgeti az SMS-eket ezek némelyikére… De akad bőven olyan app, melyért telepítéskor fizetni kell.