Makó Színes

HÍR-es lett a bogárzói juhász juhgomolyája és juhsajtja

Dani János 200 évnyi családi tapasztalatot felhasználva, ötven éve készíti kiváló juhtejből készült finomságait. Juhgomolyája és juhtúrója az OMÉK-en kapott HÍR védjegyet.

Korom András – Makó/Bogárzó

A nemrégiben befejeződött 26. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron érdemelte ki természetes, hagyományos módon, családi receptek alapján készült juhgomolyájával és juhtúrójával Dani János bogárzói a HÍR (Hagyományok – Ízek – Régiók) védjegyet.

Dani Jánost nem kell bemutatni a sem a makói, sem a környékbeli településeken élőknek, hiszen a különféle városnapok és a Hagymafesztivál állandó kiállítója, ízletes termékei pedig emlékezetes élményt jelentenek azok fogyasztóinak.

– Azzal a natúr bogárzói gomolyával nyertük meg a díjat, melyet 50 évnél idősebb receptúrával, azaz családi tradíció alapján készítünk a legnagyobb lányommal Sárával és a feleségemmel Zsuzsával – árulta el a díjazott.

Dani Jánosék egyébként saját 200 juhból álló nyájukból származó tejből készítik közkedvelt termékeiket. A juhok pedig 85 hektárnyi, saját a bogárzói határban található legelőjükön nevelkednek. A legelő mellett némi szántó is kiegészíti a családi gazdaságukat.

Az elismerő oklevéllel. Fotó: Marosi Beáta

– A fennmaradt írások szerint 200 éve foglalkozik ezzel a családunk, azaz én beleszülettem a juhászatba és a gomolyakészítésbe is. Az előbbivel gyerekkorom óta foglalkozom. Édesapám kemény ember volt, sosem volt tsz-ben, ezért sokat üldöztek bennünket. Az akkori politikai rendszer nem szívlelte a maszekok munkáját.

Dani János Őstermelőként az Agrár-környezetgazdálkodási Program (AKG) előírásai szerint gazdálkodik, cigája juhokat tart. Családi gazdaságában sokféle termék készül: bogárzói füstölt juhgomolya, bogárzói juhgomolya, bogárzói orda, juhtúró, natúr/füstölt fokhagymás juhgomolya, natúr/füstölt köményes juhgomolya, natúr joghurt juhtejből, meggyes joghurt juhtejtől.

Mindezt legközelebb az október 21-én délelőtt 9-kor kezdődő Bogárzói Tanyanapon lehet majd megkóstolni. A napon csak előzetes bejelentkezéssel lehet majd részt venni. További információk Daniné Zsuzsánál a 06-30/569-18-07-es telefonszámon kaphatók.