Hírek Térség

A palotai polgármester körmére ég a munka

Nyergesné Kovács Erzsébet szerint az utóbbi hónapokban szinte minden nap előkerültek újabb problémák a hivatal működésében, ám lassan helyre áll a rend. A több éves lemaradást viszont nem könnyű behozni, évekbe is telhet.

Nagy Szabolcs – Csanádpalota

– Küzdök nagyon, de sorban kerülnek elő az újabb problémák – mondja Nyergesné Kovács Erzsébet, mintegy négy hónappal a csanádpalotai időközi választás után. A polgármester szerint lényegesen több gonddal találkozott, mint amire számított. Az, hogy pénzügyileg nehéz helyzetben volt a település, nyilvánvaló volt, a hivatal vezetésével kapcsolatos problémáktól viszont megdöbbent. Három hónap alatt lassan eljutottak a rendrakás végére, ám vannak területek, ahol években mérhető a lemaradás, ezt nem lesz könnyű behozni.

A testületi ülések jegyzőkönyveit például tavaly novembertől nem küldte el az önkormányzat a kormányhivatalnak, annak ellenére, hogy az kötelező, ezért törvényességi felhívást is kaptak.

– Ezzel a polgármesteri munkakör átvételekor szembesültem. A kormányhivatal így arra sem tudta figyelmeztetni az önkormányzatot, hogy az adósságrendezés óta nem lehet hiánnyal költségvetést elfogadni. A képviselő testület viszont 36 millió forintos hiánnyal fogadta el. Nagyjából négy évvel ezelőtt estek szét a dolgok a hivatalban. Úgy látom a legtöbb dolgozó mindent megpróbált, de magányos dzsungel harcosként próbálták vívni a csatát – tudtuk meg a polgármestertől.

Nyergesné Kovács Erzsébet azért jó hírekről is be tud számolni. A zipzárgyár, amelyről már a választás előtt is lehetett hallani, megkezdte a működést, bár december 15-ig 23 fő a tótkomlósi üzemben dolgozik és tanulja meg teljes mértékben a munkafolyamatot. Novembertől tervezik itt helyben 15 fővel indítani az üzemet. A telepengedélyezéshez a kérelmet benyújtották az önkormányzathoz. És a híresztelésekkel ellentétben a tulajdonos annyira elégedett a dolgozókkal, hogy hosszú távra tervez és a jövő évtől egy nagyobb létszámú üzemet szeretne létesíteni Csanádpalotán. Ennek előkészítése érdekében a tárgyalások folyamatban vannak. A polgármester azt mondja nagyon büszke azokra, akik belevágtak és megnyugtatja azokat, akik a jelenleg foglalkoztatott 23 főbe nem fértek bele lesz munkájuk novemberben, illetve a jövő évtől a zipzárgyárban.

A folyamatban lévő pályázatokat is áttekintették. A szivattyúház felújítására és csapadékvíz elvezető árkok kiépítésére 84 millió forintot fordíthat a település, a szolgáltató ház energetikai fejlesztésének pályázatával viszont gondok voltak, azt nem lehet megvalósítani. Helyette a Kelemen László Művelődési ház nagytermének konferencia teremmé alakítása valósulhat meg, ha a támogatási szerződés módosítására benyújtott kérelmünket kedvezően bírálják el. A városközpont rehabilitációra is van nyertes pályázat, ennek az építési beruházásos részében, 50 millió forintból a művelődési ház vizesblokkja újulhat meg. A főszolgabírói lakás felújítására beadott pályázatban megjelölt 300 millió forint nagyon kevés a megvalósításhoz, ezért ha nyertes lesz az a pályázat, ezt az összeget is inkább a művelődési házra fordítanák.

– Ez azért is nagyon fontos volna, mert a lapos tető az épület utcai oldalán beázik, amíg az nem kerül kijavításra az egyéb felújítási munkálatok értelmetlenek. Ha ez sikerül teljes mértékben megújul a művelődési ház. A főszolgabírói lakásnak mindenképpen szeretnénk funkciót találni, ám ahhoz pontos tervek kellenek majd, hogy mennyi pénzre van hozzá szükség – mondja Nyergesné Kovács Erzsébet.

A polgármester hozzátette: a jelenleg szünetelő fizikoterápiás szolgáltatás visszaállítására is nagy igény lenne a lakosság részéről, a fiataloknak pedig bérlakásokra lenne szükségük, van tehát bőven tennivaló a településen.