Makó Színes

Pálfai atya a kereszténységről a SZIGNUM szabadegyetemén

Izgalmas kérdésekre kereste előadásában a válaszokat ma Pálfai Zoltán római katolikus plébános. A SZIGNUM Szent István Szabadegyetemének évadkezdő alkalma a kereszténység egységének és sokféleségének témáját járta körül.

Szabó Anita – Makó

A makói Szent István Szabadegyetemet 2008-ban hívta életre a makói SZIGNUM iskola azzal a céllal, hogy közéleti, kulturális és tudományos előadásoknak helyet adva, értékközvetítő szerepet vállaljon fel. Hét évada alatt, olyan ismert személyiségeket látott vendégül többek között, mint Jelenits István, Papp Lajos, Csókay András, Novotny Zoltán, Levente Péter, Lackfi János, Berecz András és Monspart Sarolta.

– Törekedtünk arra, hogy olyan előadóakat szólítsunk meg, akiknek életpályája, munkássága példaként állítható mások elé, és ismertségük révén itt Makón, közösségteremtő erővé is válhatnak – tájékoztatott Horváth János, a házigazda Szent István Egyházi Általános Iskola igazgatója.

 

A szabadegyetem két év szünet után, idén indult újra az eredeti szándékkal, de azzal a különbséggel, hogy a saját kincseket mutatja be, tehát a szűkebb régióban lévő kutatóknak, gondolkodóknak és alkotóknak is biztosít a jövőben bemutatkozási lehetőséget. Az új évad első alkalmán Pálfai Zoltán makói plébános „Egység a kereszténységben – egység a sokféleségben” címmel tartott előadást.

– Kétezer év alatt sokféle hittudományi megközelítés került elő, viszont teljesen egyértelmű a szentírási alapokon, hogy a hit, az Úr és a keresztség is egy – foglalta össze értekezésének lényegét Pálfai atya, akihez az ökumené különösen közel áll. A makói hívekkel évente zarándokol Taizébe és korábbi szolgálati helyén is rendszeresen szervezett a témával kapcsolatos programokat. A különböző egyházi közösségek összetartásával kapcsolatban úgy véli, hazánkban nem rossz a helyzet, de van még javítani valónk.

– Az előrelépés egyik útja lehet a szegények melletti elköteleződés, mert a szociális érzékenység egy jellé válhat a nem hívők számára, hogy képesek vagyunk összefogni és együtt segíteni másokon – értékelt az előadó, aki zenebarátként Bach Máté-passiójának egy koráljával zárta gondolatait.