Hírek Makó

Eddig 210 igénylés érkezett az ingyenes nemzeti zászlóra

Október 10.-étől kezdik meg az igényelt zászlók kihelyezését. A makóiaknak ezért nem kell fizetni, az önkormányzat mindössze annyit szeretne, hogy vigyázzanak rá és valóban helyezzék ki a nemzeti ünnepeken.

Nagy Szabolcs – Makó

– A piros az erő, a fehér a hűség, a zöld a remény színe a nemzeti zászlónkban, ezek mostantól bármelyik lakos otthonán megjelenthetnek – mondta Hadik György. Az önkormányzati képviselőtől megtudtuk, makóiak jelezték számára korábban, hogy a nemzeti ünnepek alkalmával szívesen raknák ki a magyar zászlót. Voltak köztük idősek is, akik egyedül nem tudják felszerelni, de olyanok is, akik nem engedhetik meg maguknak ezt anyagilag, ezért kezdeményezte, hogy segítsen ebben a város.

– Teljesen ingyen biztosítjuk a nemzetiszín lobogót azoknak, akik igényelték azt az interneten vagy a városházán. A zászlóért és a felszereléséért sem kell fizetni. Aki saját maga is ki tudja tenni, az önkormányzatnál is átveheti. Mindössze annyit szeretnénk kérni, hogy a három nagy nemzeti ünnepen valóban tegyék ki, illetve vigyázzanak rá – tette hozzá Hadik György.

A nyár közepétől kezdődött regisztráción szeptember végéig 210-en jelezték, hogy szeretnének zászlót. Az önkormányzat összesen 2,5 millió forintot különített el erre a célra. Egyelőre 300 lobogót gyártottak le, ezek 150×90 centiméteresek, s tartozik hozzájuk egy kétméteres rúd csúcsdísszel és tartó is csavarokkal – tájékoztatott a polgármester. – Az igénylések beérkezésének sorrendjében vesszük fel a kapcsolatot a lakosokkal, október 23.-ig szeretnénk kijuttatni az összes zászlót. Magával a kezdeményezéssel a magyar nemzeti identitást, az összefogást szeretnénk erősíteni a városban – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet.

Makón mintegy 9500 lakott háztartás van, ám ebben benne vannak a társasházak is, azokra – bár mindegyik több lakásból áll – egyet-egyet helyeznek ki, ha igénylik azt az ott élők.